Україна
15 лютого 2015
Євросуд з прав людини закликав Савченко припинити голодування
news-image

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв рішення не вводити попередніх заходів щодо справи української льотчиці Надії Савченко у вигляді заклику до її негайного звільнення з-під тримання під вартою в Москві.

Як повідомили в прес-службі суду, відповідне рішення було прийнято ще 10 лютого у відповідь на поданий 9 лютого від її імені запит ввести тимчасові заходи щодо Російської Федерації у вигляді пропозиції негайного звільнення Н. Савченко.

При цьому, ЄСПЛ зазначив, що українська льотчиця продовжує голодування вже більше двох місяців.

"Суд закликав Н. Савченко припинити голодування, і попросив Російську Федерацію надати фактичну інформацію про її ситуації", - повідомили в прес-службі ЄСПЛ.

Скарга Н. Савченко проти Росії була подана в ЄСПЛ 14 липня 2014 року, і отримала статус пріоритетної. В ній заперечується порушення статті 5 Європейської конвенції прав людини (право на свободу і безпеку) та статті 6 (право на чесний судовий розгляд в розумні терміни).

Відповідно до статті 39 Конвенції, в рамках якої Н.Савченко просила винести рішення про її звільнення, суд може вказувати країнам-учасницям Конвенції тимчасові заходи, які слід вводити до прийняття рішення по суті позову. Рішення про тимчасові заходи приймаються у виняткових обставинах.

Читайте також: Вже більше 20 євродепутатів беруть участь у голодуванні за свободу Савченко