Світ
19 грудня 2018
В Індонезії знайшли гігантську загублену піраміду
Якщо результати підтвердяться, то будуть отримані докази, що в Південно-Східній Азії проживала досить розвинена стародавня культура.
news-image

Індонезійські вчені заявили, що гора Гунунг Паданг, на якій розташовані мегалітичні споруди, насправді є величезною пірамідою. Однак методи і висновки дослідників були піддані критиці іншими фахівцями. Про це повідомляє видання Science Alert, передає «Є!»

Гунунг Паданг розташована в індонезійській провінції Західна Ява, в 30 кілометрах на північний захід від міста Чіанджур. Вона є найбільшим і найстарішим мегалітичним комплексом у всій Південно-Східній Азії. Гунунг Паданг є серією кам'яних терас на височини заввишки 95 метрів, на яких розташовуються безліч мегалітів з великих прямокутних каменів. Таким чином, гора нагадує велику ступеневу піраміду, складену з понад 400 ярусів.

Дослідники на конференції AGU 2018 Fall Meeting в Вашингтоні представили нові дані, що підтверджують, що вся гора є штучною пірамідальною спорудою, а не природним утворенням. На думку вчених, стародавні люди побудували не лише верхівку Гунунг Паданг, але і схили гори, чия загальна площа становить не менше 15 гектарів. Крім того, вважають археологи, другий шар, який знаходиться на 3-4 метри нижче поверхні пагорба, раніше був помилково прийнятий за природну гірську породу, а насправді це ще одна з мегалітичних структур з кам'яних колон.

Третій шар, що знаходиться на глибині 15 метрів, містить великі порожнини або камери, а найнижчий, четвертий, складається з базальтових порід, які мають сліди обробки інструментами. Результати попереднього радіовуглецевого датування показали, що вік першого шару досягає 3,5 тисячі років, другого - вісім тисяч років, а третього - 9,5-28 тисяч років. За словами вчених, якщо результати підтвердяться, то будуть отримані докази, що в Південно-Східній Азії проживала досить розвинена стародавня культура.

Однак висновки і методи вчених були розкритиковані багатьма фахівцями. Версія про те, що Гунунг Паданг є штучною спорудою висувалася тією ж групою вчених ще в 2012 році, проте геологи заявили, що є докази природного походження Гунунг Паданг, і те, що археологи приймають за штучні структури, насправді є геологічними утвореннями.

Крім того, фахівці підозрюють, що висновки про те, що гора є пірамідою, можуть бути політизовані й не мати нічого спільного з наукою.