Суспільство
23 липня 2019
Швейцарія розсекретила рахунки екс-регіонала Єфремова
Рахунки, за інформацією правоохоронців, контролюють син Олександра Єфремова Ігор та його дружина.
news-image

Колишній голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов відомий своєю категоричною проросійською і антизахідною риторикою. Утім, виявляється, сім'я Єфремових, так само як і чимало інших осіб з найближчого оточення екс-президента Віктора Януковича, не гребувала виводити значні суми коштів сумнівного походження на Захід, зокрема до Швейцарії. Про це свідчать документи, оприлюднені днями у реєстрі судових справ Швейцарії, передає «Є!» із посиланням на УНН.

За інформацією швейцарського Відомства з протидії відмиванню коштів, на пов'язані з провідним екс-"регіоналом" рахунки у Швейцарії, починаючи з 2006 року, надійшли 33 мільйони швейцарських франків. Ці рахунки, за інформацією правоохоронців, контролюють син Олександра Єфремова Ігор та його дружина.

Згідно з повідомленнями українських ЗМІ, Ігор Єфремов з дружиною проживають у Відні. Саме до австрійської столиці у липні 2016 року вилітав Єфремов-старший, коли його в Україні зняли з літака і відправили у слідчий ізолятор.

Гроші у Швейцарії лежать на підконтрольних сину і невістці Єфремова рахунках низки компаній з Кіпру, Британських Віргінських островів та Канади. Саме ці рахунки фігурують у кримінальній справі, відкритій проти Олександра Єфремова в Україні після втечі Віктора Януковича.

Згідно з документами, які містяться в українському реєстрі судових рішень, Олександра Єфремова звинувачують у розтраті бюджетних коштів державного підприємства "Луганськвугілля" в особливо великому розмірі.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, Олександр Єфремов чинив незаконний вплив з використанням владних повноважень на керівництво "Луганськвугілля", аби схилити їх до співпраці з фірмами, підконтрольними Єфремовим.

У результаті, як випливає, своєю чергою, із швейцарських судових документів, держпідприємство купило у фірм Єфремових у період з 2008 по 2014 рік шахтне обладнання на загальну суму (у перерахунку) близько 374 мільйона швейцарських франків. Часто компанії Ігоря Єфремова вигравали тендери, попри те, що продавали обладнання у рази дорожче за конкурентів, випливає з документів у судових реєстрах України і Швейцарії.

Для легалізації частини коштів, за інформацією українських слідчих, підозрювані використовували фіктивну фірму зі статутним капіталом у 100 гривень, зареєстровану у спальному районі Львова. Підставний керівник фірми знімав мільйони гривень, перераховані фірмами Єфремових і передавав названим людям за винагороду у 200-400 гривень. Значна частина коштів, як вважає слідство, була виведена за кордон.

Як повідомили у Федеральному відомстві юстиції Швейцарії, українським слідчим на підставі рішення Федерального суду у середині квітня було передано банківські документи про рух коштів на швейцарських рахунках Єфремових. Швейцарські правоохоронці також передали українським колегам матеріали кримінальної справи за підозрою Ігоря Єфремова у відмиванні грошей, включно з протоколом допиту Єфремова-молодшого. Цю справу у Швейцарії було закрито 2015 року за браком доказів, повідомили у Федеральній прокуратурі Швейцарії.

Туманними виглядають і перспективи кримінальної справи проти Олександра Єфремова в Україні. Кілька років її розслідування, вочевидь, майже не просувалося. Лише у лютому цього року на запит слідчого українські суди розпорядилися надати доступ до рахунків підконтрольних Єфремовим фірм у низці українських банків. Через ці рахунки, вважає слідство, виводилися незаконно отримані кошти "Луганськвугілля".

Тепер у розпорядженні генеральної прокуратури України будуть і документи зі Швейцарії. Поступ у розслідуванні однак залежить, перш за все, від наполегливості слідчих і від неупередженості суддів. А до цього подекуди виникають запитання. Зокрема, у березні 2017 року Апеляційний суд міста Києва розпорядився випустити Олександра Єфремова на волю, визнавши підозру проти екс-"регіонала" необґрунтованою.

Зокрема, суд мотивував своє рішення тим, що… інформація про результати державних закупівель, а також заява про посадові злочини, які містяться в матеріалах судового провадження, "є такою, що неможливо прочитати через надзвичайно низьку якість її копіювання".

Нагадаємо, Олександр Єфремов, якого обвинувачують у державній зраді, перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом у Києві.

Читайте також: Портнов наказав суддям звільнити екс-регіонала Єфремова за 15 хвилин