Війна
20 лютого 2015
Світові ЗМІ про Дебальцеве: Путін ще "не закінчив"
Міжнародні видання пишуть про вихід з Дебальцевого та аналізують наслідки.
news-image

Відступ українських військ із Дебальцевого став для Києва принизливою поразкою, вважають західні видання.

Мені пощастило

Washington Post розповідає історії українських військових, які виходили з оточення в Дебальцевому, передає Є! Єдність.інфо

Коли прийшов наказ відступати, багато кому з бійців довелося відходити пішки, пише видання

Мені пощастило. Багато наших друзів лишилися там. І навіть не вдалося забрати їхні тілаЮрій Ручко, солдат батальйону "Львів"

"Ми бігли близько п’яти кілометрів через поля і ліси. Потім зупиняли військові машини, просили підвезти", - цитує видання Іллю Андрушка, 33-річного бійця батальйону "Львів", якому вдалося вийти з оточення.

Над вечір середи Андрушко, як і більшість бійців батальйону, були розташовані в кількох номерах готелю "Україна" в центрі Артемівська. Вони ходили коридорами, чекаючи на звістку про решту солдатів загону.

Читайте також: "Це було пекло!", - бійці розповіли про атаку на Дебальцевському плацдармі (відео)

"Раптом двері готелю відчинилися і солдат, усе ще вдягнений у форму, каску і бронежилет, забіг усередину, розкинувши руки в привітанні", - пише автор.

"Це останній з наших хлопців", - сказав один з бійців, поспішаючи обійняти 29-річного Юрія Ручка, який раніше відстав від групи.

"Мені пощастило, – каже Ручко, - Багато наших друзів лишилися там. І навіть не вдалося забрати їхні тіла".

Сила духу проти зброї

Битва за Дебальцеве стала одним з найжорстокіших моментів за час конфлікту, пишуть автори у статті для Financial Times.

Захоплення Дебальцевого дає чіткий сигнал, що Путін ще "не закінчив", - цитує видання західного дипломата.

Нагальне питання для західних політиків - що робити далі. "Майбутні спроби зупинити Путіна можуть включати в себе постачання сучасного військового обладнання Україні", – вважають автори.

Майбутні спроби зупинити Путіна можуть включати в себе постачання сучасного військового обладнання Україні

"Водночас успіх бойовиків може підштовхнути їх до захоплення подальших стратегічних цілей, які допоможуть перетворити "народні республіки" Донецька і Луганська на більш життєздатні утворення", - цитує видання українського дипломата.

Навіть не враховуючи подальші просування бойовиків, українське керівництво побоюється, що втрата Дебальцевого може стати сильним політичним ударом для президента Порошенка. "Це зруйнує довіру до держави, її спроможності ефективно захищати власний народ".

Проте 43-річний мобілізований журналіст Віктор Коваленко, якого відправили у Дебальцеве в грудні, каже, що українські солдати тримають бойовий дух.

Він додає: "На сьогодні ми, перш за все, воюємо за допомогою сили духу". На думку авторів статті, цього замало, щоб протистояти "російським військам, які використовують витончену тактику гібридної війни".

Сила і агресія

Криза в Україні дає світу однозначний сигнал: сила і агресія набагато ефективніші за дипломатію і закон, пише шотландська газета Scotsman.

Режим припинення вогню виявився "фікцією", додають автори.

"Учорашній "організований відхід" українських сил з Дебальцевого був насправді принизливим відступом. Зрештою, ця криза стала безумовним успіхом російського авантюризму і по-звірячому жорстокого підходу до міжнародних відносин, який запровадив президент Володимир Путін", - зазначає видання.

Читайте також: Благання матері під Генштабом ЗСУ врятувати сина з оточення у Дебальцевому котлі

"Кажучи прямо, це було захоплення землі, таке саме як анексія Криму Росією", - додає газета.

"Постає одночасно просте і моторошне питання: куди далі? Хто з багатьох країн на кордоні чи у сфері інтересів Росії першим побачить промосковських найманців, які захоплюють адмінбудівлі під надуманим приводом "захисту етнічний росіян"?" – запитують автори.

"Чи зможуть ці країни розраховувати на захист заляканого Заходу, який прорахувався? Здається, що ні", – підсумовує видання.

Не програти

"Аутсайдери зі Львова" отримують ще один шанс позмагатися, пише сінгапурська газета Straits Times.

Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк) проїхав понад 1000 км через усю Україну, щоб уникнути військового конфлікту вдома. А їхня подорож щаблями Ліги Чемпіонів має шанс на продовження, адже вони втрималися проти німецьких гігантів Bayern (Мюнхен) у вчорашній малоочікуваній сухій нічиїй, пише видання.

"Баварія" не змогла зробити прорив у першому матчі 1/8 фіналу, який відбувся на тимчасовій арені "Шахтаря" у Львові.

"Наш перший план був не програти, - каже тренер "Шахтаря" Мірча Луческу. - Другий – втримати шанси для матчу у відповідь. І ми це зробили."

Читайте також: "Ми бачимо кільце, яке замикається": волонтери просять вивезти 5 тисяч осіб, що залишаються в Дебальцеве