Суспільство
19 серпня 2019
Історія, традиції та значення свята Яблучного Спаса
Церква вшановує євангельську подію, коли Господь явив найближчим учням своє істинне Божественне єство.
news-image

Православні християни сьогодні відзначають Преображення Господнє – одне із 12 найбільших православних свят, інформує «Є!» з посиланням на УНІАН.

Слово преображення (грец. Метаморфосіс, лат. Transfiguratio) означає "перетворення в інший вид", "зміна форми". Повна назва свята звучить так: Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Воно завжди відзначається в один і той самий день – 19 серпня. Свято встановлено на згадку про євангельську подію, коли троє апостолів побачили Ісуса Христа у всій його Божественній величі. У народі свято більш відоме під назвою Яблучний Спас, оскільки цього дня в храмах освячують плоди нового врожаю, символом котрого стали яблука.

Події свята Преображення Господнього Свято Преображення Господнього вже в IV столітті займало чільне місце у церковному календарі, про що свідчить низка проповідей і повчань.

Основний сенс цієї події полягав у тому, що Господь явив найближчим учням своє істинне Божественне єство, котре до цього було для них та інших послідовників зовсім неочевидним. Це мало зміцнити віру апостолів у годину випробувань.

Так, Ісус Христос узяв із собою трьох найближчих учнів – Петра, Якова та Іоана – і зійшов з ними на гору Фавор. Піднявшись на вершину, Христос почав молитися. Під час молитви апостоли побачили, як Ісус преобразився: лице його сяяло – мов сонце, а одяг став білим як сніг.

Таким чином, святкуванням Преображення Господнього церква урочисто сповідує й прославляє поєднання Божества і людства в особі Ісуса Христа. Духовний сенс та значення Преображення Господнього Суть Преображення розкривається в його символах.

Гора – це безмовне, тихе місце для молитви, в якому наш неспокійний розум допоможе душі з’єднатися з Богом. Фавор у перекладі означає "чистота", "світло".

Той, хто усвідомлює свої гріхи, кається в них і намагається надалі не допускати їх повторення, може звільнитися від бруду і тоді на нього проллється Божественне світло. Християнське вчення вважає, що саме набуття цього світла є головною метою людини, сенсом усього її життя.

Іконографія свята

На іконах, фресках і мініатюрах Преображення Господнього в центрі зображується Ісус Христос, що стоїть на горі в білосніжних шатах. По боках від нього розташовані пророки, а біля підніжжя гори – лежать долілиць апостоли. Господь явив найближчим учням своє істинне Божественне єство.

Перед образом Преображення люди просять у Господа захисту від того, що може похитнути їхню віру в Бога, просять зміцнення своїх сил і немочі в справі порятунку душі.

Традиції святкування

19 серпня це традиційне свято нового врожаю. З апостольських часів церквою встановлено освячувати дозрілі плоди – яблука, груші, сливи, виноград, перш ніж вживати їх в їжу, з проголошенням при цьому молитви.

У Греції та Ізраїлі свято Преображення Господнього припадало на пору дозрівання винограду. Тому віруючі приносили грона в храм як знак подяки Богу.

В Україні ж замість винограду в церкву прийнято приносити й освячувати яблука, від чого й пішла народна назва свята – Яблучний Спас.

Згідно із народними повір’ями, виноград та яблука не можна вживати до 19 серпня, їсти їх дозволяється лише після освячення на Преображення Господнє. Крім того, особливо готуються до цього дня також пасічники. Їм треба освятити вулики, пригостити медом сусідів, особливо сиріт, немічних та знедолених. 

Читайте також:Груші, сливи, виноград і свічки: скільки коштуватиме святковий кошик на Яблучний Спас