Події
19 серпня 2019
Україну накрила радіоактивна хмара після вибуху ракети в РФ
Хмара накрила більшу частину південно-східних і центральних регіонів країни, а також Крим.
news-image

Хмара накрила більшу частину південно-східних і центральних регіонів країни, а також Крим, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Після вибуху ракети під час випробувань під Северодвінську Архангельської області (Росія) радіаційна хмара кілька днів знаходилася над територією України. Про це свідчить карта, оприлюднена виконавчим секретарем Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань Лассини Зербо у Twitter.

На ній видно, що радіоактивна хмара перебувала над територією України з 15 по 18 серпня. Зокрема, мова йде про більшу частину південно-східних регіонів, окупований Крим, а також частини центральних районів країни.

Нагадаємо, 8 серпня під Архангельськом вибухнула ракета. У Росатомі заявили, що п'ятеро співробітників корпорації загинули при випробуванні "нового спецвиробу".

За офіційними даними, рівень радіації в Северодвінську Архангельської області (РФ) після вибуху ракети перевищив норму у 4-16 разів.

Представники американської розвідки пов'язують вибух у Росії під Архангельськом з випробуванням прототипу міжконтинентальної крилатої ракети з ядерною установкою "Буревісник". Це крилата ракета, анімаційний ролик про яку продемонстрував російський президент Володимир Путін у 2018 році.

Крім того, дві російські станції моніторингу радіації припинили передавати дані через два дні після вибуху ракети під Северодвінську. Російські чиновники назвали причиною відмови передавати інформацію "проблеми з мережею і зв'язком".

Читайте також:Російські станції радіаційного моніторингу «замовкли» після вибуху під Сєвєродвінськом