Політика
26 вересня 2019
Медведчук: Нинішня влада відмовляється виконувати пункти Мінських угод
Мінські угоди були затверджені главами держав "нормандської четвірки" і резолюцією Ради Безпеки ООН.
news-image

Те, що зараз називають «формулою Штайнмайера», - це норма Мінських угод, які потрібно виконувати. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив голова Політради партії «Опозиційна платформа - За життя», народний депутат IX скликання Віктор Медведчук, пише «Є!» з посиланням на сайт політичної партії.

Давайте спочатку обговоримо не те, підходить Україні чи ні ("формула Штайнмайера". - Ред.), а обговоримо те, що це норма Мінських угод. А Мінські угоди були затверджені главами держав "нормандської четвірки" і резолюцією Ради Безпеки ООН. І там те, що ви називаєте "формулою Штайнмайера", і всі інші - це пункти Мінських угод», - зазначив Віктор Медведчук.

Політик також акцентував увагу на тому, що нинішня українська влада не погоджується з пунктами Мінських угод. І це, за словами Медведчука, є проблемою.

У Мінських угодах мова йде про те, що цей особливий статус, передбачений законом, повинен бути імплементований до Конституції України. І ось в цьому проблема, з якою не погоджується сьогоднішня офіційна влада України. А в Мінських угодах це прописано - особливий статус в ранзі розділу або норм Основного Закону, тобто Конституції», - підкреслив політик.

Як зазначив Віктор Медведчук, модальності проведення місцевих виборів на неконтрольованих територіях потрібно узгоджувати з їх представниками, так як це прописано в Мінських угодах.

Більш того, треба узгодити закон, який потім, після узгодження, повинна прийняти Верховна Рада. Так ось, в цьому законі, як і в діях (а контролювати їх будуть ОБСЄ, ОСММ ОБСЄ та інші структури), необхідно передбачити все те, що може сьогодні забезпечити ось той виборчий процес, з приводу якого ви задаєте правильні питання. Об'єктивні. Але ж ніхто не приступав до голосування норм закону, до прийняття цього закону, а ми обговорюємо теоретично: "формула Штайнмайера" хороша чи погана? Наш міністр закордонних справ в п'ятницю заявив, що вона хороша. У суботу, мабуть, хтось щось підказав, і він сказав: погана. Потім у вівторок на засіданні двох комітетів ВР він сказав: так ми ж домовилися з приводу визнання "формули Штайнмайера". Всі заплуталися. Але просто домовилися ще раніше. Раніше було 2 вересня, коли зустрічалися радники президентів глав держав "нормандської четвірки". У тому числі радник пана Зеленського. І вони підписали формулу і підписали звернення до Тристоронньої контактній групі, яка засідала позавчора, 18-го, для того щоб вони підписали цей документ, про "формулою Штайнмайера". А чому? Та тому, що це рішення про впровадження та реалізації "формули Штайнмайера", як шлях і дорожня карта виконання Мінських угод, було прийнято в далекому жовтні 2016 року», - резюмував політик.

Раніше голова Політради партії «Опозиційна платформа - За життя» Віктор Медведчук заявляв, що Мінські угоди - це «фундамент, і вони безальтернативні».

Читайте також:Загострення на Донбасі: кількість обстрілів різко зросла, поранені два бійця ЗСУ