Резонанс
29 жовтня 2019
В Україні вводять штраф за перевезення дітей не в автокріслі
За порушення правил перевезення дітей водій отримує штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів 510 гривень.
news-image

В Україні кожен 10-ий травмований у ДТП – дитина. Це жахаюча статистика Міністерства охорони здоров’я України, пише «Є!» з посиланням на УП Життя.

Ще навесні 2019 року в Україні планували істотно збільшити штрафи для водіїв за перевезення дітей неналежним чином, а саме – без автокрісел. 

29 жовтня 2019 року Верховна Рада нарешті ввела за це штрафи.

Рішення прийнято у другому читанні.

Законопроект 1150 підтримали всі фракції. За нього проголосували 332 народних депутати.

Згідно з законопроектом, за порушення правил перевезення дітей водій отримує штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів (510 гривень).

При повторному порушені штраф сягатиме – 850 гривень.

Заборона перевозити дітей віком до 12 років і зростом до 145 сантиметрів у машині без використання спеціальних засобів, які дозволять пристебнути дитину пасками безпеки існувала й раніше, але штрафи не були передбачені.

У пояснювальній записці законопроекту йдеться:

"Відсутність законодавчої норми щодо відповідальності за порушення правил перевезення дітей, призводить до їх вибіркового використання. Відсутність штрафу за це правопорушення створює у суспільстві уявлення, що порушення цих норм є чимось дріб'язковим та несуттєвим. Це призводить до масового ігнорування встановлених правил перевезення дітей, а особливо, до ігнорування в користуванні автокріслами, хоча наслідком може стати загибель дитини".

Експерти з безпеки руху перераховують такі небезпечні ситуації для малюків: а) дитина перебуває не в автокріслі, б) дитина сидить на передньому сидінні (спереду можна розміщувати дитину старше 12 років і зростом більше 145 см); в) дитина в автокріслі неналежно зафіксована в авто, г) дитина у віці до 1 року в автокріслі їде передом до руху (після року можна щоб малюк дивився вперед).

Чому не можна тримати маленьку дитину в авто на руках?

Якщо ви не пристебнуті та тримаєте дитину на руках – при ДТП ви вб’єте дитину власним тілом.

Якщо ж ви пристебнуті, то ви або зламаєте їй грудну клітину тиском, або не втримаєте її і вона вилетить з авто.

При зіткненні на швидкості у 30 км/год – дитина, що має вагу 7 кг, починає важити 135 кг. Коли автомобіль різко зупиняється, внаслідок інерції та імпульсу, дитина стає в 4-5 разів важчою, тому втримати її на руках стає неможливо, і вона перетворюється в ядро, яке вилітає з автомобіля.

Читайте також:Депутатів будуть позбавляти виплат за прогули засідань Верховної Ради