Резонанс
24 лютого 2015
Невідомо хто бреше: справа проти Гонтарєвої є, а прес-секретар прокуратури наполегливо спростовує цей факт. Документи
Кримінальне розслідування повинно було початися ще в минулому році, а фактично було запущено лише тиждень тому
news-image

Прокуратура Києва підтвердила відкриття кримінальної справи щодо голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої, воно запущено у виробництво з 16 лютого 2015 року.

Про це йдеться в листі правоохоронців №20452-14 у відповідь на адвокатський запит Ростислава Кравця, який ініціював судовий розгляд стосовно головного банкіра країни в кінці 2014 року, передає Є! Єдність.інфо

У єдиному реєстрі досудових розслідувань рішення про порушення справи стосовно банкіра розміщено під номером 42015100000000209.

 

"Зауважте: кримінальне розслідування повинно було початися ще в минулому році, а фактично було запущено лише тиждень тому - з запізненням на два з половиною місяці. Не виключено, що затримка пов'язана з політичним тиском на силовиків. Цілком можливо, що початок виробництва затягувалося б і довше, якби не численні запити, які я направляв в Прокуратуру м. Києва щодо виконання судового рішення. Ну і звичайно, якби не величезний резонанс, який має бездіяльність Нацбанку на валютному ринку. Курс долара перевалив за 30 грн., і продовжує зростати - це не просто нечувано, а завдає величезної шкоди економіці країни в цілому, і людям зокрема", - розповів старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

"Я маю на увазі не тільки валютних позичальників, яких такий курс позбавляє надії, хоч колись розплатитися по кредитах, але й цілу армію гривневих вкладників. Чиновники запевняли їх у стабільності нацвалюти, а потім знецінили накопичення громадян", - додав він.

Читайте також: Прокуратура відкрила кримінальне провадження проти В.Гонтаревої

Адвокат також уточнив, що планує офіційно зареєструватися потерпілим по відкритій кримінальній справі, і отримувати від столичної прокуратури поточну інформацію про хід розслідування та процесуальних діях.

"Це передбачено чинним законодавством, - такі відомості повинні надаватися. І, до речі, потерпілою особою має право зареєструватися будь-який громадянин України, який зможе довести, що він особисто поніс збитки від валютної політики Нацбанку в період керівництва Гонтарєвої", - запевнив Кравець.

Після того, як прес-секретар столичної прокуратури Олена Яхно чомусь спростувала відкриття кримінального провадження проти Гонтарєвої, Кравець піддав сумніву законність таких дій.

"Спроби Прокуратури виставити кримінальну справу не стосовно персональної, а Нацбанку в цілому - абсолютно безпідставні. Адже у відповіді на адвокатський запит правоохоронці вказали, що кримінальне провадження запущено по справі №757/33660/14-к. А в рішенні Печерського суду під цим номером йдеться саме про Гонтарєву. Буквально - голову Національного банку України Гонтарєвої В. О. Так що персоналія вказана чітко, і силовики повинні правильно виконувати свої службові зобов'язання, а не намагатися знімати відповідальність з конкретних осіб", - підкреслив старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери".

"Але при детальному вивченні відповіді Прокуратури з'ясувався інший факт: правоохоронці підмінили Гонтарєвій статтю. Печерський суд зобов'язав порушити справу за ст. 353 і 364 Кримінального кодексу, а Прокуратура порушила справу за ст. 367. Тобто пом'якшила статтю і відповідальність: зі зловживання владою або службовим становищем, де передбачаються великі штрафи, спеціальна конфіскація і тюремне ув'язнення до 6 років до звичайної службової недбалості, де максимум позбавлення волі до 5 років без конфіскації", - заявив Кравець.

У розпорядженні опинилися документи. В тому числі і рішення Печерського суду - у ньому йдеться про справу не проти Нацбанку або його керівництва/менеджменту, а саме проти голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої.

 

Як повідомлялось раніше, вдень вівторка, 24 лютого, в прес-службі прокуратури Києва заявили, що відомство розслідує кримінальну провадження щодо Гонтарєвої.

"Так, у нас є кримінальне провадження стосовно Гонтарєвої", - наголосили у відомстві, не уточнивши інших подробиць.

Однак пізніше прес-секретар столичної прокуратури Олена Яхно чомусь спростувала відкриття кримінального провадження проти Гонтарєвої.

"У нас є два кримінальних провадження щодо посадових осіб НБУ. Перше - за ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), друге за ст. 367 (службова недбалість)", - написала вона у своєму Facebook - В основу першого покладено заява фізичної особи, громадянина Яковенко А. В., в основу другого - рішення Печерського суду, яке було винесено ще в грудні минулого року (коли долар був по 12 гривень). Ще раз хочу підкреслити! Це факт виробництва, а не проти глави НБУ Гонтарєвої. Ніякої підозри їй не оголошено! Зараз проводиться досудове розслідування", - пише прес-секретар столичної прокуратури.

 

Читайте також: Ніякої підозри Гонтаревій не оголошено - Прокуратура