Резонанс
10 лютого 2020
Як Саакашвілі за гроші Курченка на держзраду заробив: ексклюзивний документ
Чому правоохоронцям потрібно детальніше зайнятися цим злочином, яке могло забрати тисячі життів українців.
news-image

Одіозний україно-грузинський політик Міхеіл Саакашвілі повинен відбувати покарання за державну зраду.

У розпорядженні видання опинився експертний висновок, який прямо вказує, що опублікований Генеральною прокуратурою запис розмови Міхо й олігарха Сергія Курченка є справжнім.

Це дає конкретні докази для Генеральної прокуратури на відкриття кримінальної справи за статтями 111 (Державна зрада) і 109 КК (Дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу або захоплення державної влади).

У цьому матеріалі OBOZREVATEL розповість, 

Коротка передісторія:

  • Йдеться про скандальні плівки, опубліковані ще в грудні 2017 року. Тоді Генеральна прокуратура України спільно зі Службою безпеки оприлюднила перехоплені записи, де нібито спілкуються Міхеіл Саакашвілі та олігарх-втікач Сергій Курченко. Все б нічого, але вони обидва обговорюють план революції в Україні, а також "спонсорську допомогу" від соратника Януковича.

  • Сергій Курченко став мільярдером ще в молодому віці, а в 2014 році статки 29-річного бізнесмена оцінювалися в 250 мільйонів доларів. За влади Віктора Януковича володів футбольним клубом "Металіст", групою компаній "Газ Україна 2009" та іншими фірмами. У 2013 році придбав Брокбізнесбанк і медіахолдинг UMH Group. Після втечі Януковича він покинув Україну та продовжив бізнес у Москві.

  • Зараз же Сергій Курченко є одним із головних спонсорів псевдореспубліки "ДНР";

  • Мета співпраці Саакашвілі й Курченка – організація масових заворушень. За версією слідства, олігарх був зацікавлений у ослабленні української влади, щоб захистити свої бізнес-інтереси.Саакашвілі ж хотів будь-яким шляхом прийти до влади.

  • У грудні 2017 року з третьої спроби був спійманий найближчий соратник Міхо – Северіон Дангадзе. Він був керівником київської партійної організації "Руху нових сил". Тодішній глава ГПУ Юрій Луценко стверджував, що правоохоронці зафіксували транш від Курченка в розмірі 500 тисяч доларів. Посередником у отриманні грошей виступав найближчий соратник Міхо, один із лідерів "Руху нових сил" Северіон Дангадзе.

  • Йому було оголошено про підозру за ст.256 (Сприяння учасникам злочинної організації) та ст.110 (Посягання на територіальну цілісність країни). Але, щоб уникнути в'язниці, він пішов на угоду зі слідством і підтвердив факт співпраці лідера партії Саакашвілі з Сергієм Курченком 25 травня 2018 року. Після цього він вийшов на свободу.

  • Незважаючи на очевидні факти – а саме зізнання посередника в угоді, соратника Міхо – правоохоронці справу спустили на гальмах.

Записи виявилися автентичними

Крім затримання посередника Дангадзе, слідчі спиралися на перехоплену бесіду Саакашвілі й Курченка, де вони прямо домовляються про співпрацю. ГПУ запис діалогу відразу ж опублікувала.

Ось уривок із розмови:

С. К: Ясно. Дивіться, ось фундаментально, що хотів обговорити. У мене в Україні є бізнес-інтереси, є фінансові ресурси, і у мене є в Росії можливість заходити в різні кабінети. І я зацікавлений в тому, щоб побудувати з вами якусь таку історію довгу. Можливий такий розвиток подій?

М. С: Я думаю, що просто треба вам із нашим другом поговорити на цю тему. В принципі, це окрема розмова, і треба порозмовляти, обговорити з ним це...

С. К: А є у вас якась довірена особа, яка може сюди приїхати, сюди, де я, щоб ми через неї комунікували?

М. С: Я думаю, що завжди можна знайти людей, але просто треба обговорити з ними й ретельно пройтися щодо пунктів.

Ця розмова є справжньою.

У розпорядженні OBOZREVATEL опинилися висновки експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) від серпня 2019 року Євгена Тимка, який кілька місяців аналізував згадані файли зі спілкуванням. Водночас у документі наголошується, що Тимко є фахівцем – з усіма необхідними регаліями та досвідом роботи в цій сфері з 1993 року.

На сторінках дослідження він детально описує та аналізує, кому можуть належати голоси на кількох записах, наданих ГПУ. В результаті Тимко доходить висновку, що як голоси, так і сама плівка є справжніми.

Запис розмови, що міститься 51/802 від 21.11.2017 року... є оригінальним і, з технічної точки зору, автентичним. Зазначений запис не монтувався і не був змінений як під час бесіди, так і після неї", – підкреслив експерт.

Також автентичними визнані й аудіо розмови Дангадзе. Експерт прямо вказує, що плівки з його висловлюваннями не були змонтовані. Весь повний і детальний звіт фахівця, який безпосередньо підтверджує справжність розмови Міхо та його людей із оточенням Сергія Курченка, перебуває в розпорядженні OBOZREVATEL. Ми публікуємо лише висновок зі згаданого дослідження.

Чому ГПУ не діє?

Загалом, публікація звіту експерта, а також щире зізнання Дангадзе практично підтверджують тезу – у 2017 році Саакашвілі планував на гроші олігарха Сергія Курченка спробувати скинути владу в Україні. І намагався отримати перший транш у розмірі 500 тисяч доларів.

Це неприховане нехтування інтересами українців, що повинно каратися як державна зрада. Згідно із законом, зрадники мають відбувати покарання від 10 до 15 років у в'язниці.

ЗМІ неодноразово писали, що олігарх Сергій Курченко є бізнес-куратором "ДНР", а його компанія "Газ-Альянс" щонайменше до 2019 року монопольно експортувала вугілля на окупованих територіях. Власники копанок, починаючи з весни 2018 року, були змушені платити структурам Курченка приблизно за кожну тонну перевезеної сировини. Окремі розслідувачі вважають, що свого часу Курченко міг бути безпосередньо зацікавлений в усуненні "лідера ДНР" Олександра Захарченка в серпні 2018 року, який обмежував його вплив.

Тобто ми маємо ситуацію, коли якийсь політик на кошти та в інтересах відверто антиукраїнського мільярдера намагається змістити легітимну владу в Україні. Це підтверджують як плівки розмов, так і щире зізнання посередника в угоді Северіона Дангадзе.

І нічого не відбувається, правоохоронці не висувають йому жодних претензій. А тим часом одіозний грузино-український політик продовжує спокійно ходити по ефірах токшоу й роздавати українцям поради, як і де краще жити далі.

Недарма буквально кілька тижнів тому Міхо знову почав грати на руку росЗМІ, розповівши в ефірі одного з телеканалів, що люди в Україні живуть гірше, ніж за часів СРСР. Cлова Саакашвілі відразу підхопили прокремлівські ресурси, адже вони ідеально вписуються в антиукраїнський порядок денний. Russia Today рознесла англійскою мовою цю тезу фактично на весь світ, пише видання "Тексти".

Якщо не зупинити це свавілля, то буде лише гірше. Правоохоронці повинні не зволікати й оголосити про підозру Міхо за статтею 111 КК (Державна зрада) і взяти Саакашвілі під варту.

OBOZREVATEL обов'язково надішле запити в правоохоронні органи, щоб дізнатися, чому в Україні не розслідують такий тяжкий злочин, як державна зрада.