Політика
27 лютого 2020
Скасування люстрації: Кабмін готується до виплат компенсацій чиновникам часів Януковича
Під дію закону потрапляє близько 5 тисяч посадовців із наявних 700 тисяч.
news-image

Мін’юст готує спеціальну процедуру, яка дозволить переглянути справи та сплатити колишнім чиновникам компенсації через рішення ЄСПЛ у Страсбурзі.

Як повідомляє ТСН, люстрованих посадовців часів правління Януковича частково реабілітують.

Наразі в реєстрі люстрованих 894 особи – це ті керівники держустанов, яких звільнили, застосувавши закон про очищення влади. Дехто відновився на посадах раніше через українські суди або завдяки спецдозволу президента Петра Порошенка. Тепер же й цей список може спорожніти.

Один з п’ятірки позивачів, що перемогли в ЄСПЛ, екс-податківець Роман Якубовський вважає, що тепер відновлено справедливість. Він буде домагатись повернення на посаду.

Щоби відповідали ті люди, які дійсно були винні у злочинах. Яким злочином можна назвати те, що я працював у своїй сфері і на своїй посаді протягом 18 років до звільнення? Мій адвокат готує подальші позови щодо наступних кроків про відновлення мене на посаді, відшкодування збитків матеріальних», – зазначив чиновник, який був одним із позивачів у ЄСПЛ.

Під дію закону потрапляє близько 5 тисяч посадовців із наявних 700 тисяч – менше 1%. Проте міністр юстиції Денис Малюська погоджується з європейськими суддями – коло люстрованих було, на його думку, надто широке. Він називає люстрацію 2014-го популізмом, за який тепер доведеться платити з кишень, а міністерство готує закон, яким екс-посадовців будуть реабілітувати.

Створити комісію, яка буде переглядати скарги люстрованих чиновників та зможе реагувати на порушення їхніх прав. Наприклад, якщо люстровану особу звільнили через закон про люстрацію і протягом того часу вона отримувала зарплату меншу, ніж була раніше, держава вочевидь мала б сплатити різницю. Можливо, може йтись і про якусь компенсацію невелику моральної шкоди», – вважає Малюська.

Такі компенсації можуть обійтись загалом у десятки чи навіть сотні мільйонів гривень. Хоча, втішає міністр, частково люстрацію усе ж залишать. 10-річна заборона обіймати державні посади і далі діятиме для топ-посадовців з оточення Януковича. Зокрема, і для Сергія Тігіпка, якого нині називають одним з кандидатів у прем’єри, бо він працював в уряді Азарова. Не зможуть повернутись у владу у такому разі Андрій Портнов та Олена Лукаш, які нині докладають зусиль для дискредитації Революції Гідності.

Нагадаємо, ЄСПЛ виніс рішення щодо люстрації в Україні, констатувавши значні порушення Конвенції з прав людини. Україна 16 січня 2019 року оскаржила вердикт Європейського суду з прав людини, повідомив глава Мін’юсту Денис Малюська.

Якщо у Європі знову скажуть, що в Україні люстрували чиновників з порушенням Європейської конвенції, то ймовірно доведеться їм виплачувати компенсації. Тому Кабмін припинить люстрацію через те, що вона суперечить європейським стандартам.

Протягом 2019 року Україна виконала 443 рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). За вердиктами ЄСПЛ Україною сплачено більше 44 мільйонів гривень.

Читайте також:Народна люстрація під ДБР. Акція протесту. Пряма трансляція