Iнтерв’ю
22 січня 2021
Дефолт та корупційні схеми на митниці і податковій | Ігор Уманський
Двічі міністр фінансів України Ігор Уманський розповів про те, чому Україну чекає дефолт вже цього року, чому найвище керівництво держави знає про корупційні схеми у податковій та митниці, але нічого з цим не робить та розповів як йому працювалось з прем'єркою Тимошенко.
news-image

На youtube каналі Єдність відбулася прем'єра  ексклюзивного інтерв'ю з екс-міністром фінансів України Ігорем Уманським у форматі програми "Ти/Ви" з Сергієм Савінцевим.

Ігор Іванович Уманський — український економіст, політик, в.о. міністра фінансів України після відставки Віктора Пинзеника в другому уряді Юлії Тимошенко. Міністр фінансів України з 4 березня по 30 березня 2020-го.

Двічі міністр фінансів України розповів про те, чому Україну чекає дефолт вже цього року, чому найвище керівництво держави знає про корупційні схеми у податковій та митниці, але нічого з цим не робить та розповів як йому працювалось з прем'єркою Тимошенко.

Уманський розповів про карантин і як на його думку він мав проходити:

Останні тижні ми бачимо офіційне зменшення захворюваності і логіку введення зараз карантину зрозуміти важко. Коли в день було 15-20 тисяч і не вводили карантин, а зараз маємо 4-6 і у нас вводиться карантин... Для мене логіка не зрозуміла. Тобто карантин вводиться для галочки, аби він був.. Але вже якщо карантин, то карантин має бути скрізь. Ми пам'ятаємо сюжети з українських схилів, де народ катається і які там черги, що відбувається біля головної ялинки та в інших місцях де люди відпочивають в цей період і жодних дій від влади. Я такий карантин не розумію...

Колишній міністр фінансів також пояснив чому припинив бути радником Порошенка за місяць до першого туру президентських виборів. Він зазначив, що помітив підміну цінностей, понять, завдань які ставила на той час поточна влада. Залишатись в тій владі він не бачив для себе підстав. Тому й пішов до першого туру виборів. 

Йти потрібно достойно...", - переконаний Уманський.

Як зазначає політик, станом на січень 2021 ні на митниці, ні в податковій корупційні схеми не подолані, більше того: створені нові. Тому залишатись з новою владою Уманський також відмовився.

Тобто виходить так що керівник ОП знає про корупцію, але з цим ніхто нічого не вирішує. Првильно?", - запитав журналіст.
Знає президент, знає керівник ОП, знає прем'єр", - відповів Уманський.

Також співрозмовники поговорили про підняття мінімальної зарплати до 6000 гривень та чому утворилась найбільша дірка в бюджеті і чи довго країна зможе так жити.

Коли схлопнеться ця піраміда і буде економічний колапс", - застеріг Уманський.

Також він повідомив, що наступне підняття зарплати перенесене з червня 2021 на грудень 2021 року.

Савінцев запитав чому економіст не тримає заощадження на банківських депозитах. 

Чи є доцільно логічно мати зараз депозит в банку? Для мене не цікаво", - зазначив Уманський.

Екс-міністр згадав про так званий банкопад 2015-2016 років і розповів чи можна захистити свої кошти. 

Чому курс валют психологічна величина, чи потрібно зміцнювати курс гривні, яким є оптимальний курс, коли буде дефолт і який...детально про це та багато іншого цікавого ви дізнаєтеся з ексклюзивного інтерв'ю в програмі "Ти/Ви" Сергія Савінцева із Ігорем Уманським.

0:00 - intro

1:38 – чи логічно після новорічних свят було запроваджувати карантин

7:09 – "Тимошенко неможливо у чомусь переконати"

9:07 – який прем'єр-міністр Денис Шмигаль як керівник

12:01 – "мені пропозицію йти в міністри робив пан Тігіпко"

13:36 – чому припинив бути радником Порошенка за місяць до першого туру президентських виборів

19:29 – "ні на митниці, ні в податковій корупційні схеми не подолані, більше того: створені нові"

23:22 – "або ти тримаєшся за посаду, або ти тримаєшся за принципи"

29:36 – про підняття мінімалки з 1 січня 2021 року до 6000 грн

39:03 – про курс долара

44:43 – Україну чекає дефолт вже цього року?

53:12 – про життя в Прип'яті та вибух на Чорнобильській АЕС

55:18 – чому ексміністр фінансів не тримає гроші у банках

Раніше повідомляли, що казначейство працює в режимі картотеки. У новітній історії України в середині листопада такого не було вже як мінімум років десять.