Наука та технології
9 березня 2015
Літак на сонячних батареях облетить увесь світ (відео)
Передбачається, що маршрут проляже з Абу-Дабі в Оман, звідти в Індію і Китай. Потім переліт триватиме через Тихий океан, США і країни Європи.
news-image

Літак на сонячних батареях «Сонячний імпульс 2» (Solar Impulse 2) розпочне свій кругосвітній переліт сьогодні, 9 березня, з Абу-Дабі, передає американський телеканал NBC News з посиланням на одного з організаторів польоту Андре Боршберга (Andre Borschberg), інформує Є | Єдність.інфо.

Як очікується, за п'ять місяців літальний апарат подолає 35 тисяч кілометрів.

Боршберг сам буде находіьтся за штурвалом під час рекордного польоту. Його зміняє другий пілот - швейцарець Бертран Пікар.

Передбачається, що маршрут проляже з Абу-Дабі в Оман, звідти в Індію і Китай. Потім переліт триватиме через Тихий океан, США і країни Європи. У ході руху за маршрутом буде здійснено 12 посадок.

Перший літак серії - Solar Impulse, був представлений публіці в 2009 році. Основна мета проекту - використовувати для польоту виключно сонячну енергію. Теоретично, літак може перебувати в повітрі цілодобово, оскільки надлишки сонячної енергії, отриманої за день, накопичуються в системі конденсаторів, які можна використовувати при польоті вночі.

«Сонячний імпульс 2» - покращений варіант першого зразка. Його презентація відбулася рівно рік тому - 9 березня 2014. За цей час літак пройшов випробування. Розмах крил машини -72 метра, вага - близько 2,3 тонни. На літаку встановлені 17 тисяч сонячних акумуляторних батарей, від яких працюють чотири електромотори. Крейсерська швидкість складає близько 140 кілометрів на годину. Електроконденсатор можуть протримати апарат на висоті в 8500 метрів всю ніч.

Читайте також: Samsung розробила високотехнологічну собачу будку за 30 000 доларів (відео)