Політика
10 березня 2015
У Росії немає коштів на будівництво електростанцій в Криму - ЗМІ
Міністерства та банки обговорюють схему фінансування вже кілька місяців
news-image

Через міжнародні санкції і кризу з фінансуванням будівництва електростанцій в Криму виникли проблеми, розповіли газеті "Ведомости" три людини, близькі до учасників нарад віце-прем'єра Дмитра Козака, який курує Крим.

Про це пише Є | Єдність.інфо.

Міністерства та банки обговорюють схему фінансування вже кілька місяців, але ні у держави, ні у можливих кредиторів зайвих грошей немає і де їх взяти - неясно, говорить один зі співрозмовників.

Нові теплові електростанції (ТЕС) в Криму потрібні, щоб забезпечити енергобезпеку півострова. Підрядником будівництва двох кримських електростанцій була призначена "дочка" "РОСТЕХ" - ВО "Технопромекспорт". Повертати інвестиції підрядник повинен був за рахунок ринку, вирішив уряд: споживачі європейської частини Росії і Уралу (крім населення) повинні будуть платити за потужність нових станцій з ціновою надбавкою.

"Технопромекспорт" повинен був залучити кредити держбанків, але тепер зробити це буде складно, кажуть співрозмовники газети. По-перше, банки через проблеми з ліквідністю готові позичати гроші тільки за ринковими ставками - тепер це близько 20%.

Друга проблема - кредитні організації через санкції не хочуть брати участь в кримському проекті. Ніхто не хоче зв'язуватися з Кримом - наслідки будуть непередбачуваними, пояснює один з держбанкір.