Світ
10 березня 2015
"Вікіпедія" подала в суд на Агентство нацбезпеки США
Підготовка позову почалася в 2013 році незабаром після публікацій матеріалів про систему стеження за листуванням АНБ
news-image

Фонд Wikimedia Foundation, керуючий онлайн-енкціклопедії "Вікіпедія", подав до суду на Агентство національної безпеки США і міністерство юстиції країни у зв'язку з програмою стеження за інтернет-листуванням.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на Мeduza.

У Wikimedia стверджують, що практика масової стеження за листуванням, про яку стало відомо від колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена в 2013 році, порушує права громадян на таємницю листування.

АНБ пояснювало законність стеження тим, що вона ведеться тільки за листуванням іноземних громадян та регламентована законом про контроль діяльності іноземних служб зовнішньої розвідки, прийнятим у 2008 році. У Wikimedia стверджують, що насправді програма стеження за листуванням охоплювала повідомлення і резидентів США, що є порушенням законодавства і конституції США.

Позов підготовлений Wikimedia Foundation спільно з Національною асоціацією адвокатів у кримінальних справах, Глобальним фондом за права жінок, Human Rights Watch, Amnesty International, Американським ПЕН-центром та іншими правозахисними і громадськими організаціями.

Підготовка позову почалася в 2013 році незабаром після публікацій матеріалів про систему стеження за листуванням АНБ.