Світ
12 березня 2015
В різних регіонах Росії активістів засудили до стотисячних штрафів за репости в соцмережах
Блогеру з Кемерова за репост в Твіттері доведеться сплатити 150 тис. рублів
news-image

У російських регіонах суди засудили активістів до стотисячних штрафів за репости в соціальних мережах, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Новую газету".

Так, кемеровський суд сьогодні призначив блогеру Стасу Калініченку покарання у вигляді штрафу в розмірі 150 тисяч рублів. Суддя визнав блогера винним у "публічних закликах до екстремізму" (частина 1 статті 280 КК РФ).

Калініченко за собою провини не визнав.

Користувача Twitter звинуватили в листопаді 2013 року в закликах до екстремізму за ретвіт фотографії листівки "Кинути ходити на мітинги і почати діяти". Зображення Калиниченко супроводив своїм коментарем:

"Я ні до чого не закликаю, я просто ділюся фотографією".

Напередодні, 11 березня, в Іваново суд виніс схоже рішення за аналогічним звинуваченням. Радянський районний суд засудив до штрафу в 100 тисяч рублів активістку Єлизавету Красикову. Суддя повністю задовольнив вимогу прокурора.

Читайте також:Журналістку в Росії оштрафували за фото "Вконтакте" часів німецької окупації

Красикова так само не визнала свою провину.

Справу проти активістки відкрили навесні минулого року. На початку березня 2014 року Красикова зробила репост публікації "Звернення українців до народів Росії" зі спільноти "Anarcho-News" в соціальній мережі "ВКонтакте".

Згідно з обвинувальним висновком, в публікації є заклики до насильницької зміни основ конституційного ладу РФ.

Красикова розповіла, що зробила репост, щоб обговорити його, а не закликати до повалення влади.

"Я не погоджувалася з авторами тексту і не збиралася нікого ні до чого закликати, як стверджує держобвинувач", - заявила Красикова.

За словами активістки, доказова база слідства будується переважно на показаннях «секретних свідків». Обвинувачена додала, що свідчення одного з них недостовірні: свідок повідомив, що познайомився з Красікової на протестної акції на початку 2012 року, але, за словами дівчини, вперше у такому заході вона брала участь в лютому 2013 року.

Красикова перебуває на шостому місяці вагітності, у зв'язку з чим суд вирішив дати дівчині розстрочку на три роки для виплати штрафу.

В кінці січня в Петербурзі суд засудив активістку Оксану Борисову до доби арешту за пост в соцмережі "ВКонтакте". Борисову визнали винною в "порушенні встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації" (стаття 20.2 КоАП). У публікації на сторінці дівчини повідомлялося про несанкціоновану акцію в Мінеральних водах, яка вже пройшла.