Світ
17 березня 2015
Прокуратура Німеччини перевірить дані про сотню німців, які воювали за "ДНР" і "ЛНР"
Мова йде, в основному, про "російських німців" - пізніх переселенців німецького походження з республік колишнього СРСР
news-image

Прокуратура ФРН перевірить інформацію про те, що на боці проросійських сепаратистів на Донбасі воює більше сотні громадян Німеччини.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на LB.ua.

Інформацію про це напередодні оприлюднила газета Welt Am Sonntag. Мова йде, в основному, про "російських німців" - пізніх переселенців німецького походження з республік колишнього СРСР. Деякі з них, за даними газети, мають досвід служби в Бундесвері.

Як повідомляє Deutsche Welle, представник МВС ФРН підтвердив, що вже відомо про "окремі випадки". Однак про порушення кримінальної розслідування поки не йдеться, оскільки правову оцінку в цьому випадку дати важче, ніж, наприклад, у випадку, коли йдеться про участь у боях на боці терористичного угрупування "Ісламська держава".

Справа в тому, що "Ісламська держава" визнана в Німеччині терористичною організацією за злочини, вчинені в Сирії та Іраку. Тому участь у бойових діях на боці цього угруповання може стати порушенням статті 89 Кримінального кодексу Німеччини. Ці дії можуть розцінюватися як "тяжкий злочин проти держави" і каратися тюремним ув'язненням терміном до десяти років. Однак статус бойовиків на Сході України не відповідає цій статті, зазначається в повідомленні прокуратури. Тому громадяни Німеччини не можуть бути покарані за участь у конфлікті, а лише за конкретні злочини, які вони могли вчинити на Донбасі.

Посередники, які вербували бійців для участі в конфлікті на Сході України на боці проросійських сепаратистів, також можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Посередниками, за даними ЗМІ, виступали в основному німці російського походження. Максимальне покарання за цим злочином - ув'язнення терміном до п'яти років.