Світ
27 березня 2015
Прокуратура Польщі звинуватила смоленських диспетчирів у катастрофі президентського Ту-154
Авіакатастрофа трапилася у квітні 2010 року. Тоді загинули президент Польщі Лех Качинський і ще 95 осіб.
news-image

Як повідомляє Є | Єдність.інфо, головна військова прокуратура у Варшаві має намір заслухати свідчення обвинувачуваних.

Диспетчери не видали команду про відхід на друге коло, - заявив журналістам представник прокуратури полковник Іренеуш Шелонг. - У нашіх документах описаний хаос, який панував на контрольній вежі смоленського аеродрому "Північний". 

За словами працівника прокуратури, на думку військових юристів, також лежить значна частина провини: в порушення інструкцій пілоти знизилися нижче допустимого при густому тумані.

Доречі, варшава неодноразово вимагала від Москви повернення уламків літака. 

У 2011 році Міждержавний авіаційний комітет оприлюднив остаточний звіт про результати розслідування, згідно з яким безпосередньою причиною катастрофи визнано рішення екіпажу не йти на запасний аеродром, а системними причинами - недоліки в забезпеченні польоту і підготовці екіпажу.

Згодом МАК опублікував звіт, в якому заявив про тиск на екіпаж з боку знаходився на борту головнокомандувача ВПС Польщі генерала Анджея Бласіка, проте польська прокуратура не погодилася з цим висновком комісії.

Деякі польські політики неодноразово висловлювали сумніви в правдивості версією російської сторони про причини катастрофи і заявляли, що катастрофа могла бути умисною, проте ця інформація офіційно спростовували владою Росії та Польщі.

Читайте також:Lufthansa: другий пілот A320 пройшов усі медичні тести і був придатний до польотів