Резонанс
1 квітня 2015
У Росії розікрали кошти на будівництво космодрому
Вже порушено сім кримінальних справ, ще десять розслідуються.
news-image

Генеральна прокуратура РФ не змогла домогтися від держпідприємства "Дальспецстрой" – найбільшої філії Федерального агентства спеціального будівництва – інформації про витрату 16 млрд руб., виділених на будівництво космодрому "Східний" (а це більше 277 мільйонів доларів), повідомляє Є | Єдність.інфо зі посиланням на видання "Комерсант".

Зокрема, правоохоронні органи встановили, що 3,3 млрд руб. були витрачені не на космодром, а на погашення кредитів, а екс-глава "Дальспецстрою" Юрій Хрізман віддав 500 млн руб., призначені для "Східного", на будівництво торгового центру в Хабаровську. Ще близько 400 млн руб. опинилися на рахунках фірм-одноденок і згодом були успішно переведені в готівку.

Близько 50 працівників, задіяних у будівництві стартового стволу на космодромі, продовжують страйк, вимагаючи виплатити зарплату за кілька місяців.

Зараз з приводу будівництва порушено вже сім кримінальних справ, ще десять розслідуються. Одною з найгучніших є справа Хрізмана: слідчі вважають, що в період 2012-2013 років  Хрізман і декілька його співробітників були причетні до розкрадання не менше 1,8 млрд, виділених на будівництво космодрому.

Нагадаємо, що перший пуск ракети-носія повинен бути проведений з космодрому до кінця 2015 року – цей термін встановлений указом Путіна. За інформацією джерела,  введення його в дію стане можливим тільки в лютому 2016 року – якщо рівень розкрадання не зростатиме так, як це досі відбувається.

Читайте також: Російський дисидент Сергій Ковальов: Путін набагато гірше, ніж Сталін