Війна
1 квітня 2015
"Сталеві коні ЗСУ"
Чим стануть повнопривідні броньовики «Хамві» для української армії?
news-image

25 березня Україна отримала перші 10 із 230 довгоочікуваних бронеавтомобілів Humvee. Через п’ять днів нашим військовим надійшло ще 10 машин, а решту союзники із США обіцяють доставити протягом 45 днів.  Добре знайомі по голлівудським фільмам всюдиходи, які частенько помилково називають «Хаммерми» стали довгоочікуваним поповненням в рядах української військової техніки. Втім, незважаючи на гучну бойову славу цих машин, існує певна пересторога щодо використання американської техніки в українських реаліях.

Одна із головних проблем цих машин – дорогі запчастини, які в Україні не випускають, що збільшує витрати на експлуатацію. Крім того солдати, яким довелося користуватись Humvee нарікають на швидке зношення шин та фільтрів, а також на «прожерливість» американського монстра, що споживає більше 20 літрів палива на 100 км.

В той же час старший водій полку «Азов» з позивним «Кузя» розповів, що незважаючи на такі нюанси, українські солдати давно чекали на Humvee.

«Ця машина служить справно. Хороший гідропідсилювач і гальма, повний привід, машина швидко набирає розгін. Коробка передач, що саме головне не вбивається. Нашим хлопцям дуже не вистачає таких мобільних броньовиків, адже радянська техніка нікуди не годиться», – зазначив боєць в коментарі одному з видань.
Читайте також: На американські броньові автомобілі "Хамві" встановлять українську високоточну зброю

Втім, далеко не всі експерти розділяють оптимізм бійців, щодо закуплених всюдиходів. На думку військового експерта, полковника запасу Олега Жданова, купівлю Humvee важко назвати вдалою, адже Україна отримала від США фактично списану техніку. Зокрема, в одному зі своїх інтерв’ю експерт заявив таке:

«Взагалі ми купуємо американський металобрухт. В 2012 році Пентагон оголосив масовий перехід американської армії із HMMWV (Humvee) на HMMWV 4 покоління. Судячи з камуфляжу, ці машини прибули з близькосхідних військових баз і без озброєння, тобто ними вже користувалися. Виходить ми заплатимо за ці машини двічі: перший раз при купівлі, а другий раз за їх переробку».

За словами Олега Жданова все це було б неважливо, якби США дарувало Україні цю техніку, а не продавало її по контракту, сума якого до кінця не розголошується. Тож, на думку експерта Україні було б набагато вигідніше вкладати гроші у вітчизняні виробництва.

«У нас є оборонні підприємства, той же "АвтоКрАЗ". Чим не подобаються наші "Шреки", "Сапсани"? "Вепр" – хороша розробка... Так ми створимо робочі місця та вкладемо гроші в наші оборонні підприємства! Якщо ми вже хочемо купувати реальне озброєння, то давайте купувати летальну зброю, яка нам допоможе. А так, це звичайний деребан військового бюджету», – додав Олег Жданов.
Читайте також: Українські військові провели тестдрайв американського броньовика Humvee (відео)

В той же час, порівнюючи навіть застарілий американський Humvee із українськими «Кугуар» і «Спартан», багато бійців зізнаються, що радше сіли б за кермо «американця». Зокрема, повітряний десантник Денис Кохан зізнався в інтерв’ю одному з видань, що на сьогоднішній день, замінити американські всюдиходи нашій армії банально нічим.

«Мені довелося їздити на такому броньовику вже два роки. Його українські аналоги «Кугуар» і «Спартан» особливо не поступаються, але це нові розробки. Ми майже не знаємо як вони поведуть себе у бою і що доведеться вдосконалювати. Натомість американські броньовики – надійні. Вони випробувані часом в Іраку й Афганістані. Так хотілось би, побільше й українських машин, але ВПК з коліс у три зміни працює над забезпеченням, а наші ресурси й досі обмежені. Крім того, по прохідності Humvee кращий за нашу техніку, броня міцніша – гарно витримує кулі і осколки. Та й мало у нас таких машин, мало», – розповів десантник.

Що ж, Україна й справді здатна створювати якісну бронетехніку, що не поступається якістю та коштує дешевше за закордонні аналоги. Тож, забезпечити виробництво вітчизняних броньовиків було б правильним стратегічним ходом. Але, проблема в тому, що усі українські моделі в більшості своїй – прототипи. Це означає, що на налагодження серійного виробництва у держави може просто невистачити часу та ресурсів. Адже терористичні угрупування на Сході нікуди не зникли, і нашим військовим потрібна надійна техніка, у випадку, якщо найближчим часом війна спалахне з новою силою.

Саме тому, американські Humvee мають забезпечити потреби наших військових до тих пір, доки в Україні не налагодять власне виробництво броньовиків.

 

Євген Ігнатенко