Суспільство
2 квітня 2015
Як відобразиться на українцях першоквітневе зростання тарифів?
В той час, як в Україні на 250% дорожчають комунальні послуги, уряди розвинутих країн інвестують в альтернативну енергетику.
news-image

З першого квітня в Україні діють нові комунальні тарифи, згідно з якими окремі послуги для населення зросли майже вполовину. Багато сімей вже не розуміють яким чином їм оплатити рекордне підвищення цін, натомість в уряді попереджають, що це лише початок дворічного зростання тарифів.

Як неодноразово зазначав Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин уряд планує підвищувати ціни на комуналку в п'ять етапів кожні півроку, аж до 2017 року.

За словами чиновника таке подорожчання зумовлене політичною нестабільністю та скачком курсу долара, в результаті чого ціни на комуналку не покривають вартості енергоносіїв.

Тож, починаючи з цього місяця ціни в платіжках на світло для українців зростуть в 3,5 рази.

Щоб зрозуміти динаміку їх зростання, наше видання склало таблицю підвищення цін:

 

 

Разом із електроенергією, для населення зростають й інші комунальні тарифи. Так, починаючи із 1 травня в окремих містах підвищується ціни на водопостачання та водовідведення.

Зокрема в столиці вода в середньому подорожчає на 37%, змушуючи киян платити 10,24 грн замість звичних 7,46 грн за 1 куб. м води. Тарифи на тепло по всій Україні зростуть на 72%, до 537,2 грн за гігокалорію. Ціна газу, яким користуються для приготування їжі та підігріву води зросте майже у 6 разів, до 7,19 грн за кубометр газу, замість 2,51 грн. Як заявили в НКРЕКПУ, тариф для кожної квартири буде розраховуватися виходячи із кількості прописаних в ній осіб, за формулою – «по 6 кубів на людину». Це означає, що якщо раніше на трьох прописаних мешканців люди платили по 23,4 грн., то починаючи з 1 квітня ця сума становитиме 129,42 грн.

І хоча влада запевняє, що не залишить малозабезпечені категорії населення без належної підтримки, за словами Павла Розенка, це буде дуже непросто, з огляду на дірки в бюджеті та підвищений ажіотаж щодо субсидій. За оцінками директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортника,більше половини українців не зможе, або не забажає платити в рази більшу ціну за комуналку.

«Опалювальний сезон закінчується, тому криза настає не відразу. Втім 15% неплатників ми отримаємо вже до літа. Цей відсоток буде постійно зростати – і десь до січня 2016-го перестане платити 50-60% українців», – зазначив експерт в одному зі своїх інтерв’ю.

В той же час, на відміну від України, в світі активно розвивають альтернативні джерела енергетики. Уряди багатьох країн вкладають у «зелену» енергетику скажені кошти, аби тільки знизити ціни на комунальні платежі для населення та не залежати від викопного палива.

За даними ООН, світові інвестиції в поновлювані джерела енергії й палива в минулому році досягли рекордних $ 270 200 000 000, що на 17% вище, аніж у 2013 році.

Крім того, агентство Bloomberg New Energy Finance зазначає, що поновлювані джерелам енергії дають найбільш стабільні тарифи на комунальні послуги. Адже на відміну від звичних нам, викопних енергоносіїв, ціни на альтернативні джерела енергії не залежить від політичної волі експортера або курсу долара на світовому ринку.

Євген Ігнатенко