Суспільство
7 квітня 2015
Російські терористи влаштовують теракти у тих регіонах, де люди їм довіряють (інфографіка)
За статистикою, чим вища у області довіра до російських мас-медіа, тим більше терактів влаштовують бойовики.
news-image

Згідно офіційної статистики, за рік кривавого протистояння на Донбасі в Україні відгриміло понад тисячу терактів. При тому, левова частка таких вибухів та диверсій пролунала у східних областях. Такі дії поставили в глухий кут багатьох симпатиків «руського міра» адже, здавались би, якщо російські найманці зібралися рятувати східняків від «бандеро-фашизму», навіщо ж влаштовувати в їх містах кривавий терор?

За словами начальника Головного слідчого управління СБУ Василя Вовка, кількість терактів в Україні досягла безпрецедентного масштабу, переважно лунаючи на Сході та Півдні держави.

Не то, що за новітню історію України, а й за всю історію СРСР та обидві ці історії разом узяті подібної кількості терактів ніхто і уявити не міг. Це страшні цифри, які говорять, що війна ведеться не тільки на сході, а по всій території України, - заявив на одному із брифінгів Василь Вовк.

Однією із головних «арен тероризму» за словами силовика стала Харківська область, кількість терактів у якій наближається до сотні. Останній теракт стався в ніч на 7 квітня, коли невідомі прямо посеред міста підірвали стелу із українським прапором. На щастя, в цьому теракті ніхто не постраждав, на відміну від багатьох інших вибухів, в яких періодично гине мирне населення. Такі дії російська пропаганда звеличує як «героїчну боротьбу», а у штабі так-званих «харківських партизан», керівництво яких знаходиться у Москві – козиряться, що, мовляв: «земля буде горіти під ногами в усіх, їх ворогів»…

Символічно, що «ворогами» у бойовиків чомусь стали жителі регіону, які за статистикою, більше за всіх – симпатизують терористам.

Згідно дослідження одного із провідних соціологічних центрів України – Київського  міжнародного інституту соціології (КМІС) під назвою «Індекс результативності російської пропаганди», перше місце за довірою до пропаганди бойовиків відійшло Донецкій області та Харківській.

Читайте також: На Харківщині невідомі підірвали залізну дорогу

За словами керівника дослідження, доктора філософських наук Володимира Паніотто, опитування проводилося в 108 населених пунктах усіх областей України, окрім Криму.

Ми опитали жителів України старше 18 років за репрезентативною статистичною вибіркою. В основу дослідження був покладений ланцюжок тез російської пропаганди, і те, чи були люди згодні із ними. Заради повної об’єктивності дослідження в Донецькій і Луганській областях проводилося як на підконтрольних України територіях, так і на непідконтрольних, – зазначив соціолог.

В результаті дослідження виявилось, що найбільше терористам довіряють в областях де проходять бойові дії, або теракти. Зокрема, найвищий «індекс результативності російської пропаганди» виявлений в Харківській і Донецькій областях – по 50%. Далі йде багатостраждальна від терактів Одеська область – 42%, потім Луганська – 38%, та Миколаївська області – 32%. В той же час, в регіонах із низьким рівнем довіри російській пропаганді теракти практично не трапляються або повністю відсутні.

Читайте також: "Харківські підприємства фінансували діяльність "ДНР" - СБУ

У такій ситуації люди, які довірилися пропагандистським міфам кремля, фактично, заохотили бойовиків своєю мовчазною згодою на кривавий терор. В свою чергу російсько-терористичні війська, із радістю схопилися за таку можливість. Оскільки так і не отримавши бажаної для себе перемоги військовим шляхом, росіяни не покидають спроб розхитати ситуацію в Україні зсередини за допомогою залякування та зомбування.

Однак, цинічність цієї ситуації полягає у тому, що ті люди які вірять та симпатизують так-званим «ополченцям», страждають від їх дій більше за всіх.

 

Євген Ігнатенко