Україна
9 квітня 2015
Сьогодні православні відзначають Чистий четвер
Четвер на Страстному тижні називають Великим або Чистим. Віруючі закінчують готуватися до Великодня.
news-image

Для християн східного обряду наступив Чистий четвер.  Історія цього свята пов'язана з Тайною Вечерею, яка для церкви та вірян є однією з найзначніших євангельських подій, нагадує Є | Єдність.інфо.

Ісус, зібравши своїх учнів, омив їм ноги, таким чином показавши, що смиренність істинного християнина має бути безмежною. Тож сутність цього дня - прояв щирості й терпіння.

Частиною цього дня стає обов'язкове відвідування храму - віряни мають молитися та сповідатись.  Також починаючи від сьогодні і до Воскресіння всі церковні служби присвячують спогадам про страждання Ісуса Христа, які він пережив на землі.

За народними українськими традиціями, у Чистий четвер до схід сонця матері купають малих дітей, щоб вони були здорові, щоб відмити й заворожити недугу та смерть. Обід у цей день короткий, бо головне – це вечеря, яка відбувається після Страстей, пізно вночі.

В четвер починають пекти паски. Коли тісто для пасок сходило, то у хаті мала бути цілковита тиша. Господиня саджала паски у піч дуже обережно, щоб не струсити тіста, що вони не «сіли». Це був своєрідний ритуал, що супроводжувався сакральними формулами: для кожної паски існувала своя приговірка.

Читайте також: Папа Франциск омив ноги 12 ув'язненим римської в'язниці (фото)