Суспільство
22 квітня 2015
Квіташвілі: Медичній реформі заважає бюрократія
Неповороткість системи ухвалення рішень в Мінздоров'я і надзвичайна її зарегульованість - основні проблеми на шляху реформ, вважає Олександр Квіташвілі.
news-image

Прискорити медичну реформу в Україні допоможе, зокрема, єдиний закон про охорону здоров'я, який узагальнить десятки інших. Такий підхід вважає ефективним глава Мінздоров'я Олександр Квіташвілі, повідомляє Є | Єдність.інфо

"Заважає бюрократія, - поскаржився міністр. - Дуже складно приймати швидкі рішення і, найголовніше, швидко їх упроваджувати. У законодавчому полі дуже багато законів, і я думаю, багато непотрібних, які регулюють вузькі напрями. Ще проблеми різних підзаконних актів, регуляцій, які треба проводити через Кабмін. Все це уповільнює процеси. Необхідно все узагальнювати в один закон з охорони здоров'я, а не плодити десятки інших".

Крім того, на думку керівника Міністерства охорони здоров'я, необхідно "розвантажувати" систему підзаконних актів, інакше процес реформ затягнеться на невизначений час.

"Великі зміни починаються з розвантаження всієї системи. Інакше навіть прийняті рішення втілюються в життя дуже повільно і не дають можливості швидко зреагувати і відкорегувати щось в процесі впровадження. Система дуже неповоротка", - відзначив Квіташвілі.

У той же час, на думку грузинського представника в українському уряді, є ентузіазм не зупинятися на шляху реформ, оскільки надихає величезне бажання людей і суспільства "щось змінити".

"Є політична підтримка. Надихає те, що торік Україна довела, що вона не є пострадянською країною, довела, що тут європейське суспільство - українці розділяють ті ж цінності, що і весь цивілізований світ. Це дає стимул-реакцію, щоб розвиватися далі", - сказав він.

Нагадаємо, на початку квітня в Мінздоров'я почалася повна реорганізація, причому з її початком заяву про звільнення написали чотири співробітники відомства, у тому числі замміністра Олена Терещенко.

Читайте також: В кишені лікарів потрапляє $ 8-10 млрд на рік, - Квіташвілі