Політика
7 травня 2015
Горбачов: Відмова західних лідерів відвідати Москву 9 травня - безглузда ідея
Екс-президент СРСР розкритикував лідерів США та деяких країн ЄС, які відмовилися приїхати в російську столицю на урочистості на честь 70-річчя Дня Перемоги.
news-image

За його словами, ігнорувати можливість продемонструвати своє ставлення до тієї боротьби проти фашизму, яку вів Радянський Союз, - це неповага до народів, які зазнали величезних жертв. Про це він заявив він в бесіді з «Інтерфаксом», передає Є.

На думку Горбачова, «є американці, а є американська влада», і останні «вирішують логічні і політичні завдання, ось чим пояснюється їхня відмова приїхати в Москву на урочистості». «Ну а здоровий глузд де? - Сказав він. - Має ж бути хоч крапля здорового глузду в діях американської і не тільки американської влади».

Він також припустив, що відмова канцлера Німеччини Ангели Меркель від візиту в Москву обумовлена не інакше як тиском з боку Вашингтона.

«Я не можу прийняти позицію Меркель - відмову прибути 9 травня на урочистості в Москву, але і не можу її засуджувати», - зазначив він, додавши, що з повагою ставиться до канцлера ФРН і розуміє її поведінку. - Я переконаний, що рішення щодо цього питання пов'язане з сильним тиском уряду США. Політика є політика».

Нагадаємо, що загалом, святкування Дня перемоги 9 травня у Москві проігнорували практично всі значні фігури Західного світу, обмежившись у кращому випадку послами чи делегатами.