Світ
15 травня 2015
Горбачов назвав помилкою антиалкогольну кампанію 80-х
Колишній президент СРСР Михайло Горбачов заявив, що антиалкогольна кампанія наприкінці 1980-х років була помилкою в тому вигляді, в якому її провели.
news-image

В інтерв'ю "Комсомольській правді" Горбачов заявив, що кампанія переслідувала правильну мету, проте була проведена дуже різко і з безліччю помилок, повідомляє «Є».

Це перехльости із закриттям магазинів, особливо в Москві. Величезні черги. Зростання самогоноваріння. Цукор пропав з магазинів.Треба було проводити не кампанію, а планомірну довгострокову боротьбу з алкоголізмом, - сказав Горбачов.

При цьому колишній президент СРСР вважає, що певних позитивних ефектів домогтися все ж вдалося. Зокрема, за його словами, знизилася смертність і підвищилася народжуваність.

Під час антиалкогольної кампанії померло на 1,6 мільйона осіб менше, ніж у попередні роки. Різко скоротилося число нещасних випадків на виробництві, на дорогах, - додав Горбачов.

Нагадаємо, антиалкогольна кампанія почалася в СРСР в 1985 році. Приводом для її проведення став високий рівень алкоголізму в країні, яка вийшла за цим показником на лідируючі місця в світі.

Зокрема, влада суттєво обмежили продаж алкоголю. Два роки потому кампанія завершилася у зв'язку зі зростаючим невдоволенням населення, зростанням нелегального виробництва алкоголю та великими втратами бюджету.