Війна
15 травня 2015
Обстріли терористів, як намагання уникнути харчової блокади
Нескінченні порушення бойовиками мінських домовленостей стали для України вже звичним явищем. Проте, такі підступні і нелогічні на перший погляд напади мають доволі прозаїчну мету – не дати Україні використати проти терористичних республік свою найпотужнішу зброю.
news-image

Згідно даних штабу АТО за останню добу російсько-терористичні війська понад 60 разів порушували режим припинення вогню. Бійці на передовій застерігають, що ситуація кожного дня погіршується, адже найманці все частіше обстрілюють українських військових із різноманітних видів зброї, у тому числі із танків та мінометів.

Як повідомив у інтерв’ю одному з видань боєць 37-го батальйону 56-ї механізованої бригади ЗСУ з позивним «Кіт», терористи активно користуються тим, що українські військові відкривають вогонь лише у відповідь. «З самого ранку сьогодні працює АГС в Широкиному. Окупанти ведуть турбуючий вогонь, тобто пересувається вогнева точка, яку важко визначити. Тим не менш ми намагаємося її вичислити і нейтралізувати», – розповів солдат.

Мир, якого і не було

Окрім Широкиного бойовики день у день обстрілюють із мінометів і танків Станицю Луганську, та стратегічно важливий блокпост "Мар'їнка". А 13 травня під Новотошківкою українські бійці відбили спробу 20-ти проросійських диверсантів проникнути в український тил. Загалом, кожного дня терористи десятки разів обстрілюють наших бійців. Українські солдати навіть віджартовуються, що важкий «мир» із терористами мало чим відрізняється від повномасштабної війни.

За словами міністра фінансів України Наталії Яресько, кожен день такого перемир’я обходиться нашій державі приблизно у 7 мільйонів доларів. І це без урахування додаткових витрат у зоні АТО та зруйнованої інфраструктури. Такий стан речей, звісно, не може не тішити кремлівське керівництво, але навіть найбільш затяті апологети «руського міра» мають розуміти, що для перелому ситуації на Сході цього недостатньо. Українська економіка, хоча й зі скрипом, але все-таки зуміла адаптуватися до війни, а українські військові показали, що вміють тримати удар, чого не скажеш про російсько-терористичних найманців.

Хлібом проти гармат

Так чого ж бойовики намагаються досягти своїми безперервними нападами і чи є в їх діях хоч якийсь сенс? Насправді є, і доволі зрозумілий. Російсько-терористичні війська завжди активізуються за тиждень до початку перемовин. Таким чином, наростаюча активність бойовиків швидше за все пов’язана із засіданням контактної групи по економіці, що відбулося 14 травня в Мінську. Ще до початку засідання псевдо-міністр терористичної «ЛНР» Геннадій Ципкалов заявив, що єдине питання, яке його цікавить це – «зняття економічної блокади Донбасу». Що стосується припинення вогню і відведення важких озброєнь, то за словами представника терористів, до цих питань можна буде повернутися лише після того, як Україна почне пропускати вантажі до окупованого Луганську.

На думку політолога Кирила Сазонова, схвильована риторика терористів обумовлена забороною руху транспорту на окуповані території, яку нещодавно ввів губернатор Луганщини Геннадій Москаль. Експерт переконаний, що таким кроком Київ показав сепаратистам наскільки крихким насправді є їх становище. На своїй сторінці у соціальній мережі політолог написав:

Донбас незабаром чекає справжня блокада і початок цьому вже покладено. ВР може на законодавчому рівні посилити пропускний режим з терористичними республіками, залишивши проросійських бойовиків без всякої продуктової підтримки. Так зазвичай і буває. Якщо довго кричати "Хунта влаштувала економічну блокаду", то хунта може почути і сприйняти це як прохання, або підказку.

Перекриття лише кількох трас до Луганську наочно показало, що незважаючи на фактично відкритий кордон між терористичними республіками та Росією, без регулярного забезпечення із України окуповані території банально нездатні прогодувати самих себе. Такий стан речей чудово розуміють у «білокам’яній» і щосили намагаються не допустити економічної блокади, переводячи ситуацію виключно у військове русло.

Як виграють війни

На думку Головнокомандувача союзних сил НАТО в Європі Філіпа Брідлава терористи готуються повторити оточення Дебальцевого в Маріуполі та Широкиному.

Як і раніше підчас припинення бойових дій, бойовики підтягують сили туди, де планують завдати удару. Відбуваються навчання, переобладнання, оновлення особового складу… Саме таким чином бойовики за допомогою російських військових захопили Дебальцеве, – заявив генерал 13 травня на прес-конференції під час зустрічі представників НАТО в турецькій Анталії.

Як не дивно, але сьогоднішня ситуація в Україні дуже нагадує громадянську війну в стародавньому Римі, що спалахнула після смерті Нерона. Підчас затяжних міжусобних війн, майбутній імператор Риму Веспасіан захопив «вічне місто» не проливши жодної краплі крові.

Усе, що потрібно було зробити – це перекрити постачання зерна до окупованого ворожими силами Риму і через деякий час люди самі скинули місцевих правителів. Така тактика куди ефективніша за завідома програшну «гонку озброєнь» з Росією і вочевидь, жодним чином не вписується у розроблений кремлем план війни з нашою державою. 

Євген Ігнатенко