Україна потрапила до десятки найкорумпованіших країн Європи
Настрої з приводу корупції в бізнес-середовищі України істотно погіршилися.
news-image

Як повідомляє «Є», про це свідчить дослідження, проведене міжнародною аудиторською і консалтинговою компанією Ernst & Young.

Аналітики опитали 100 працівників великих компаній та виявили збільшення з 60 до 80% респондентів у порівнянні з минулим роком, які ствердно відповідали на питання: "Чи вважаєте ви, що хабарництво і корупція широко поширені у вашій країні?".

Погіршення оцінки ділового середовища очевидно. Це могло бути викликано як зниженням економічних показників на макро- і мікрорівні, так і невідповідністю темпів розвитку антикорупційних практик в бізнесі і на державному рівні, - вважає керуючий партнер компанії та співголова Центру з дослідження Олексій Кредісов. 
Таку відповідь можна розглядати як "жовту картку" ефективності і швидкості реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією в Україні.

24% опитаних в Україні назвали неухильне дотримання антикорупційної політики шляхом до меншої конкурентоспроможності їх бізнесу. П'ята частина опитаних вказали, що вони вважають виправданим навмисне перекручування фінансових результатів, якщо це необхідно для виживання бізнесу. Зате в інших країнах такий крок вважають виправданим лише чотири відсотки респондентів.

У EY вважають, що цей факт повинен викликати занепокоєння власників, кредиторів та інших користувачів фінансової звітності.

Опитування EY показало, що найбільш корумпованою країною в бізнесі вважається Хорватія, де про поширеність корупції в бізнесі заявили понад 92% місцевих респондентів.

Португалія зайняла п'яте місце з результатом 82% опитаних. Україна посіла сьому сходинку антирейтингу.

У ході дослідження EY були опитані 3800 членів рад директорів, керівників середньої та вищої ланки в 38 країнах світу.

Читайте також: Гройсман продовжить роботу групи з розслідування корупції в уряді