Суспільство
28 травня 2015
Що насправді думають мешканці півдня і сходу України про "Новоросію"
The Washington Post опублікував результати опитування, проведеного у шести областях України.
news-image

"Сепаратисти (і, можливо, Кремль) запізно усвідомили, що геополітичний проект "Новоросія", покликаний розколоти Україну, лише в невеликій мірі досяг своїх цілей", - підкреслюють у статті The Washington Post Джерард Тоел (Вірджинський технологічний університет) та Джон О'Лохлін (Університет штату Колорадо), повідомляє «Є».

Передбачалося об'єднати 8 областей на півдні і сході України в єдиний простір, але дії проросійських націоналістів "були підтримані суспільством нерівномірно і відверто провалилися в двох стратегічних точках - Одесі та Харкові", - йдеться в статті.

"Наше дослідження показало, що насправді думають про "Новоросію" жителі більшої частини півдня і сходу України", - пишуть автори. Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів на їхнє прохання соцопитування "віч-на-віч" 2003 осіб в Одесі, Миколаєві, Херсоні, Запоріжжі, Дніпропетровську та Харкові.

Були поставлені запитання про "Новоросію". Перше: "Новоросія" - це міф чи історичний факт? У 6 областях півдня й сходу України (далі "ПС6") 52% респондентів назвали її міфом, 24% - історичним фактом, а 22% відповіли невизначено: "Важко сказати". 14% тих, хто обрав другий чи третій варіант відповіді, погодилися з твердженням, що це поняття може бути основою сепаратизму. "Важливо, що 38% з них обрали варіант: "Важко сказати". Ймовірно, для них це питання дражливе", - йдеться в статті.

Друге запитання: найменування "Новоросія" - це "російська політтехнологія для розколу України" чи "прояв боротьби населення півдня й сходу України за незалежність"? У ПС6 другий варіант обрали 18%, а перший - 51%. Автори зауважують: "Певно, термін "Новоросія" та його родовід відомі деяким людям, навіть якщо вони не заявляють про це відкрито".

Автори розділили респондентів на 4 категорії: "українці, які вдома говорять тільки українською(22,6%), українці, які розмовляють вдома російською (40,7%), українці, які розмовляють обома мовами (17,4%), і ті, хто сам себе називає етнічними росіянами (11%)".

Понад половини українців приписали поява терміну "Новоросія" махінаціям російських політтехнологів, пишуть автори. Серед етнічних росіян так відповіла меншість, а 38% відповіли: "Не знаю" ("типова відповідь, яку в зонах конфліктів меншини дають на делікатні запитання").

На іншій діаграмі результати згруповані за географічними регіонами. Якщо відмова від відповіді або відповідь "не знаю" - у багатьох випадках знак, що людина не хоче висловлювати "політично некоректні настрої", як пишуть автори, то результати демонструють: проект "Новоросія" "має деяку підтримку, потенційно важливу в Одесі та Харкові, де в останні місяці були дестабілізівні прояви насильства", йдеться в статті.

Автори роблять висновок: "Можливо, Путін оцінював цей регіон поверхово, але ми будемо так само поверховими, якщо зробимо висновок, що всі жителі регіону виразно відкинули сепаратизм або що він не приваблює деяких жителів. Деякі області півдня і сходу України сильно роз'єднані, і ми повинні це визнавати". Автори додають: "У Криму більшість сильно відчужена від України і підтримує його анексію Росією незалежно від законності цього кроку".

Можливо, проект "великої Новоросії" мертвий, але "мала Новоросія" жива в формі "ДНР" і "ЛНР", залежних від Росії", зазначають автори. Хоча дехто теоретизує щодо угоди про "відмову" від "Новоросії" в обмін на визнання анексії Криму, множинні кризи в Україні годі усунути, просто домовившись про території, підсумовують дослідники.