Україна
1 червня 2015
Перемовний процес щодо миротворців ООН триває - МЗС
Україна та ООН обговорюють альтернативні миротворцям форми присутності на Донбасі.
news-image

Про це заявив в інтерв’ю «Голосу Америки» заступник міністра закордонних справ України з міжнародних організацій Сергій Кислиця.

Процес перемовин триває, всупереч заявам, що лунають з Москви. На сьогодні це питання в ООН не закрите. Перемовини ведуться на всіх рівнях, на рівні президента, на рівні міністра закордонних справ, я також маю зустрічі у штаб-квартирі ООН. Обговорюємо також інші форми присутності ООН в Україні для посилення допомоги нам у вирішенні проблем, які виникли через війну з РФ, - сказав він.

Як наголосив заступник глави українського МЗС, незважаючи на опір Росії, перемовний процес триває.

«Навіть за найбільш оптимальних сценаріїв, розгортання місії, навіть коли є згода усіх членів Ради Безпеки, це питання щонайменше півроку. Зараз ми - на другому місяці переговорів з ООН», - зазначив дипломат.

При цьому українська сторона, за словами Кислиці, не може закривати очі на реалії роботи Організації об’єднаних націй, за яких Росія лишається постійним членом Ради Безпеки ООН, а відтак має право заблокувати ухвалення мандату про розгортання місії.

«Але в цьому випадку хай Росія пояснює, чому вона проти того, щоб миротворці ООН знаходились в Україні і допомагали Україні та міжнародному товариству покласти край цій війні», – сказав він.

Кислиця песимістично дивиться на варіант повторення так званого «корейського сценарію», за яким рішення ухвалюється Генеральною Асамблеєю ООН в обхід Ради Безпеки.

«На мою особисту думку, це лише у підручниках ООН так пишеться. Насправді, навіть якби Генеральна Асамблея ООН ухвалила таке рішення, це не скасувало б статут ООН, за яким лише рішення Ради Безпеки мають обов’язковий характер. А рішення, які ухвалює Генеральна Асамблея, є рекомендацією», - зазначив дипломат.