Київ
5 червня 2015
Віталій Кличко презентував «Відкритий бюджет» Києва
Київ став першим містом в Україні, в якому запроваджено  відкриту електронну систему контролю бюджетних витрат.
news-image

Сьогодні мер Києва Віталій Кличко презентував  технологію «Відкритий бюджет» - один з перших напрямків, що реалізовується в рамках впровадження в Києві системи Smart City, повідомляє кореспондент «Є»

Пілотна версія онлайн- порталу "Відкритий бюджет" на платформі Sap Hana була запущена в тестовом режимі 1 червня 2015 року. 

Слід зазначити, що на реалізацію програми не було витрачено жодної копійки з бюджету міста.

Завдяки технології  «Відкритий бюджет» кожний киянин в реальному часі зможе бачити, скільки грошей і на що витрачає міська влада. Крім того, оперативно реагувати на будь-які порушення.

23 роки чиновники у владних кабінетах приховували цю інформацію від людей, використовуючи її для власного збагачення. Сьогодні ми віддаємо всю інформацію про місто її законним власникам - киянам, роблячи її дійсно відкритою, - наголосив Віталій Кличко.

Мер зазначив, що Київ – перше місто в Україні, де запроваджується подібна технологія.

Завдяки «Відкритому бюджету» та іншим технологічним проектам «SMART CITY» Київ став в один ряд з такими інноваційними містами світу як Лондон, Нью-Йорк, Барселона, Токіо. Київ стає по-справжньому інноваційною столицею України, - відзначив київський голова.

Віталій Кличко повідомив, що проект «Відкритий бюджет» дозволяє  зібрати всю інформацію про місто в єдину інтерактивну базу даних. Зокрема, за  допомогою новітніх IT-технологій кожен киянин зможе стежити за подіями у місті, починаючи від бюджету, закінчуючи графіком прийому докторів, спостерігати  за фінансуванням шкіл і лікарень, а також користуватися низкою нових послуг.

Причому, кияни будуть знати конкретні цифри, наприклад, скільки виділено бюджетних коштів на ремонт у конкретній школі, а скільки було фактично витрачено; скільки грошей заплановано на ремонт доріг і як виконується програма. Крім того, зможуть перевіряти, скільки перерахувала до бюджету та чи інша фірма - постачальник або підрядник, - повідомив мер.

Водночас київський голова зазначив, що система  «Відкритий бюджет» дозволить чиновникам набагато більш оперативно аналізувати дані та приймати управлінські рішення, перебуваючи  під пильним контролем громадськості.  Бо технологія «Відкритий бюджет», за словами мера, «не залишає жодного шансу для корупції».

Ми створили умови, за яких муніципальний менеджер будь-якого рівня буде немов під збільшувальним склом, під абсолютним контролем громадськості. «Відкритий бюджет» - це прозорі стіни в кабінетах влади. Прозорість - це не просто слово, це те, що характеризує наші дії. Саме тому я наполіг, щоб усі громадяни могли ознайомитися з тим, як витрачаються наші гроші, і таким чином ми зможемо гарантувати те, що міські службовці керуються пріоритетами громадян у своїх діях і при здійсненні витрат. Корупція - це не те, на що ми повинні просто скаржитися, це хвороба, з якою ми повинні вести активну боротьбу. Перший крок у боротьбі з корупцією - це відкритість і контроль влади суспільством. Кожен киянин не тільки має право, але і зобов'язаний контролювати міську владу, - сказав мер.

Віталій Кличко висловив сподівання, що система «Відкритий бюджет» незабаром  буде запроваджена в інших містах України.

Думаю, нашу ініціативу підхоплять також інші міста. Ми готові ділитися досвідом, - запевнив мер.

Нагадаємо, окрім технології «Відкритий бюджет», проект KIEV SMART CITY включає революційні для Києва і всієї країни проекти, які будуть презентовані вже в найближчий час. Зокрема, система електронних закупівель, єдина  база комунальної власності, а також  - оновлена ​​Картка Киянина, яка включатиме велику низку послуг і можливостей для киян, починаючи від безкоштовного проїзду пільговикам, і закінчуючи знижками в супермаркетах.