Політика
11 червня 2015
Війна Путіна в Україні виходить з-під його контролю, - The New York Times
Володимир Путін уклав угоду з дияволом.
news-image

"Ведучи таємну війну на сході України, Володимир Путін уклав угоду з дияволом", - пише в своїй статті в The International New York Times  Адріян Каратницький, старший науковий співробітник Atlantic Council.

"Він передоручив польовим командирам, найманцям і злочинцям ведення значної частини бойових дій", - продовжує автор. Отож, зазначає Каратницький, зрештою на сході України "встановилася клептократія польових командирів" і "навіть контроль Москви над подіями" опинився під загрозою.

"У цих сепаратистських анклавах панують добре озброєні кримінальні мережі, лідери яких відіграють ключові ролі в місцевій політиці як формально, як урядових лідерів, так і неформально, як ватажків банд з власною територією", - зауважує автор.

На думку Каратницького, Путін відтворює модель, випробувану в Чечні понад 10 років тому. "Опір у Чечні було зламано, як і сподівався Кремль, але ціною того, що місцевому польовому командирові, що завів власну потужну армію, дозволили досягти майже повного суверенітету", - йдеться в статті.

На думку автора, тепер Кремль повторює цю політику у східній Україні, і результати схожі. "Хоча лідери Донецька і Луганська залежать від навчання і зброї, яку надає Росія, їхня фінансова незалежність на кримінальній основі також стимулює в них бажання вести свою гру", - пише автор.

"Злочинність, що наростає на сході України, вихлюпується і в Росію", - йдеться в статті.

Російські спецслужби не вітають поширення злочинності і появу добре озброєних сил поблизу південно-західного кордону. "Власне, їх підозрюють у причетності до низки вбивств, жертвами яких стали деякі недисципліновані місцеві ватажки", - зазначає автор, нагадуючи про загибель Олексія Мозгового.

Війна Путіна в Україні виходить з-під його контролю, підсумовує автор. 

Переклад InoPressa