Україна може припинити виплати своїм кредиторам, якщо вони не погодяться на реструктуризацію
Міністр фінансів України Наталія Яресько послалася на закон, схвалений парламентом минулого місяця.
news-image

Про це, як повідомляє Financial Times, заявила в середу міністр фінансів України, передає «Є».

Уряд в Києві і МВФ призначили на кінець цього місяця термін узгодження питання про реструктуризацію державного боргу України розміром в 70 млрд доларів, яка допомогла б їй зекономити 15 млрд доларів при виплаті боргу протягом наступних чотирьох років, - нагадує автор статті Шон Доннан.

Міністр фінансів України Наталія Яресько послалася на закон, схвалений парламентом минулого місяця, який дозволив би уряду в односторонньому порядку оголосити мораторій на виплату боргу, пише видання.

Яресько заявила, що нинішня пропозиція кредиторів змусила б уряд вилучити 8 млрд доларів з валютних резервів Нацбанку і використати їх для погашення деяких з його боргів. Але, за її словами, це неможливо, оскільки суперечить українському закону.

Раніше МВФ наполягав на тому, що угода між Україною та її кредиторами щодо реструктуризації боргу є необхідною умовою для подальшого надання їй фінансової допомоги. Але в останні тижні він пом'якшив свої позиції, - зазначає автор статті.
У вівторок перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон дав зрозуміти, що фонд буде готовий виплатити наступний транш фінансової допомоги Києву, навіть якщо переговори щодо боргу не буде завершено, - йдеться в статті.

"Ситуацію для МВФ полегшує те, що представники фонду називають солідним послужним списком України в галузі проведення реформ, прогресом, який різко контрастує із запеклими дебатами, які зараз ведуться з Грецією", - пише видання.

 

Переклад InoPressa