Суспільство
15 червня 2015
Кримські депутати відмовилися вводити обов'язкову тримовність в школах
16% опитаних кримчан вважають, що кримськотатарська або українська мова повинні бути обов'язковими.
news-image

Комітет Держради Криму з освіти, науки, молодіжної політики і спорту відхилив поправку віце-спікера Ремзі Ільясова до проекту закону про освіту, згідно з якою пропонувалося зробити обов'язковими для вивчення українську та кримськотатарську мови. Про це повідомляє «Єдність» із посиланням на Події Криму.

Як повідомила перший заступник міністра освіти, науки та молоді Криму Наталія Журба, за даними опитування, проведеного в кримських школах, 74% батьків виступають за те, щоб ці предмети були необов'язковими. 16% опитаних вважають, що кримськотатарська або українська мова повинні бути обов'язковими, і 8% переконані, що в школах необхідно зробити обов'язковим вивчення всіх державних мов.

За рахунок перестановок в навчальній програмі можна виділити 1-2 години на тиждень, але це не дасть необхідного часу для повноцінного вивчення мов, - вважає Журба.

Депутат Держради Анатолій Жилін висловив думку, що введення двох обов'язкових мов може завдати шкоди вивченню російської мови. У свою чергу голова комітету Володимир Бобков переконаний, що в кримських навчальних закладах необхідно зберегти право на вибір мови навчання, передбачене Конституцією РФ.

Мову навчання має вибирати кожен навчальний заклад. У минулому навчальному році близько 5 тисяч батьків вибрали кримськотатарську мову викладання і близько 2 тисяч - українську, - уточнив Бобков.

В результаті комітет відхилив поправку Ільясова і прийняв рішення про створення спеціальної робочої групи з розробки програми розвитку національних мов.

Нагадаємо, віце-спікер Криму Ремзі Ільясов вніс на розгляд Держради законопроект "Про функціонуванні державних мов та інших мов в Республіці Крим". Згідно з документом, кримськотатарську, українську, російську мови пропонувалося зробити обов'язковими для вивчення в освітніх установах республіки.

Пізніше в Держраді почали розробляти законопроект про державні мови в Криму, за основу якого взято низку документів, у тому числі зареєстровані Ільясовим.