Війна
30 червня 2015
Тимчук: Відведення важкої бронетехніки зірвано
Група "Інформаційний спротив" констатувала, що відведення важкої бронетехніки (в першу чергу танків) від лінії зіткнення сторін на Донбасі до 26-го червня, анонсоване у форматі глав МЗС "Нормандської четвірки", беззастережно зірвано.
news-image

Про це написав у своєму Facebook керівник групи і нардеп Дмитро Тимчук, повідомляє «Єдність».

Відведення важкої бронетехніки (в першу чергу танків) від лінії зіткнення сторін на Донбасі «до 26-го червня», «анонсоване» у форматі глав МЗС «нормандської четвірки», беззастережно зірвано. Російсько-терористичні війська активно використовують і підтягують в першу лінію важкі озброєння, заборонені Мінському домовленостями, в т.ч. бронетехніку, - зазначив він.

Також Тимчук повідомив, що на Приморському напрямку в районі н.п. Широкине, Лебединське, Бердянське терористи продовжують вести активні обстріли позицій сил АТО, в т.ч. з 120-мм мінометів. Протягом доби бойовики в даному районі також неодноразово завдавали удари з 122-мм артилерії («працювала» артгрупа бойовиків, яка була раніше зафіксована групою ІС під час маршу на південний напрямок через н.п. Красноармійське з боку Донецька).

У районі н.п.Павлополь і Чермалик бойовики вели вогонь із «зеленки» зі стрілецького озброєння, також зафіксовано застосування АГС-17 (терористи, побоюючись вогню у відповідь, вели вогонь неприцільно, на великій дистанції, змінюючи позиції відразу після короткочасних обстрілів).

Південніше Донецька російсько-терористичні війська проводять комплекс заходів, покликаних приховати зосередження і розгортання ряду нових батальйонних тактичних груп (в районі Мосьпіно - Комсомольське; в районі Тельманове; в районі Оленівка -Докучаєвськ).

На думку аналітиків групи "Інформаційний спротив", саме в цьому ключі варто розглядати активізацію обстрілів з 122-мм артилерії позицій українських військ у районі н.п.Гранітне, Старогнатівка і південніше Новомихайлівки. Також поява в даних районах в першій лінії відразу декількох груп бронетехніки бойовиків (протягом доби кілька разів терористи обстріляли з танків, під прикриттям ББМ, передові позиції сил АТО в районі н.п.Гранітне), варто розглядати в контексті зазначеного розгортання нових БТГ.

У районі н.п.Мар'їнка терористи активно наносили удари відразу кількома вогневими підрозділами 82-мм мінометів, за підтримки АГС-17. Під прикриттям цього вогню бойовики проводили перегрупування своїх передових підрозділів західніше Олександрівки, південніше Мар'їнки і в проміжку між Мар'їнкою та Красногорівкою.

У районі н.п.Опитне, Піски, Красногорівка, південніше Авдіївки бойовики активно застосовували важку бронетехніку. Відразу кілька груп танків бойовиків, висуваючись на приховані і замасковані позиції на передньому краї під прикриттям вогню ЗУ-23-2 і мінометів (82-мм і 120-мм), відкривали вогонь прямою наводкою по передових позицій сил АТО. 

На Світлодарському плацдармі бойовики використовують «традиційну» для даного району схему «міномети + танки». Удари в основному наносяться по позиціях сил АТО в районі н.п. Луганське, Миронівське, Новозванівка, рідше - по східних окраїнах Попасній. Зрідка фіксується використання 152-мм калібру (гаубиці «Мста-Б», позиції між Вергульовкою і Чорнухиним).

У районі н.п.Кримське, Новотошківка бойовики під прикриттям вогню з 120-мм мінометів і АГС-17 здійснювали спроби інфільтрації своїх ДРГ та розмінування мінних полів. Крім того, в районі Кримського група з 4-х БМП бойовиків протягом 15 хвилин вела обстріл передових позицій сил АТО. Після кількох прицільних черг з великокаліберних кулеметів бронегруппа відійшла.

Також Дмитро Тимчук детально розписав переміщення живої сили і озброєння терористів:
- У Стаханові, на місцевому стадіоні бойовики організували тимчасовий парк бойових машин. Зафіксовано: 15 МТ-ЛБ (без озброєння), 12 од. колісного транспорту, 2 танки, 2 БМП-2, 4 автозаправника. Техніка продовжує прибувати, за останню добу зафіксовано прибуття ще 5-и одиниць - 1БАТ, 2 БТР-70, 2 БМП-2.
- До Горлівки в ряд підрозділів «армії ДНР» надійшов наказ виділити «робочі команди» для розвантаження боєприпасів (по 12-15 чоловік з роти). Команди формуються для відправки «на Донецькі бази».
- Зі складу Горлівської станції «швидкої допомоги» формуються кілька виїзних бригад для надання екстреної допомоги та евакуації «ополченцям» «бойових дільницях», що поблизу.
- Розгорнуті раніше в районі н.п.Оленовка дві посилених роти терористів (група ІС про них повідомляла) переформовані і передислоковані. Частина пішла на Донецьк (до роти - 8 БМП-1,2, а також 4 танка), ще частина - на Докучаєвськ (7 БТР і БМП-2 і 5 танків). Залишок переданий до складу місцевого піхотного «батальйону».
- У район н.п.Донецк перекинута батарея (6 установок) 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика» і до 10 одиниць ББМ - 4 БМП-1,2, 3 БТР-80 і 3 МТ-ЛБ.
- У районі н.п.Донецк, поблизу шахти №12/18 спостерігається зосередження бронетехніки терористів - 5 танків і 4 ББМ (3 БМП-2 і 1 БТР-80). Техніку маскують і обкопують.
- У н.п.Ясинувата бойовики в районі місцевої «комендатури» влаштували «навчання» з використанням засобів РХБЗ (протигазів).

 

Читайте також: Бойовики намагалися пробитися на передові позиції українських військ