Світ
8 липня 2015
Туркменістан оголосив "Газпром" неплатоспроможним
Росія з початку року перестала платити за туркменський газ.
news-image

Як повідомляє «Єдність» із посиланням на туркменський урядовий портал, "Газпром" сталв неплатоспроможним за своїми контрактами купівлі-продажу газу з Туркменістану.

Російська компанія ВАТ "Газпром" стала неплатоспроможною за своїми контрактами купівлі-продажу природного газу у зв'язку з триваючою світовою економічною кризою і введеними західними країнами економічними санкціями проти Росії. ВАТ "Газпром", з початку 2015 року, не платить за своїми боргами перед ДК "Туркменгаз" за поставлені обсяги туркменського природного газу", - стверджується в повідомленні.

Нагадаємо, у 2003 році Росія і Туркменія підписали угоду про співпрацю в газовій галузі на 25 років. У рамках угоди ТОВ "Газпром експорт" та ГТК "Туркменнефтегаз" уклали довгостроковий контракт купівлі-продажу туркменського природного газу.

Договір передбачав постачання в Росію до 70-80 млрд кубічних метрів на рік по газопроводу "Середня Азія - Центр", а потім по трубі "Схід - Захід". У 2006-2008 року в Росію йшло 41-42 млрд кубічних метрів туркменського газу за рік.

З 2009 року поставки знизилися до 11-12 млрд кубічних метрів, а на 2015 рік "Газпром" вирішив скоротити закупівлі до 4 млрд кубів.

Читайте також: Україна відмовилася купувати газ у "Газпрома"