Світ
19 липня 2015
У Мексиці майже 10 тисяч правоохоронців шукають наркобарона, що втік з в'язниці через тунель
Злочинець покинув "Альтиплано" по тунелю довжиною 1,5 км, що був проритий на глибині більше 10 метрів і з'єднувався шахтою з душовою його камери.
news-image

У Мексиці набирає обертів масштабна операція з розшуку наркобарона Хоакіна Гусмана, який в ніч на 12 липня втік із в'язниці максимально строгого режиму "Альтиплано" в штаті Мехіко, передає «Єдність» із посиланням на ТАСС.

В даний час розшук злочинця на прізвисько Коротун - «El Chapo», який очолював великий наркокартель "Сіналоа", ведуть 8,2 тис. співробітників регіональних правоохоронних органів, 1,25 тис. - з федеральної поліції і близько 200 - з національної жандармерії.

 Генеральна прокуратура Мексики 13 липня оголосила про готовність виплатити 60 млн песо (майже 4 млн доларів) за "інформацію, яка допоможе дізнатися про місцезнаходження Хоакіна Гусмана Лоері і затримати його".

Злочинець, статок якого, за деякими оцінками, перевищує 1 млрд доларів, покинув "Альтиплано" по тунелю довжиною 1,5 км. Він був проритий на глибині більше 10 метрів і з'єднувався вузької шахтою з душовою його камери.

У вентильованому підземному ході висотою 1,8 м і шириною 0,7-0,8 м було проведено освітлення і навіть був переобладнаний для руху по рейках мотоцикл.

Слідство поки не відповіло на питання, як персонал однією з найсуворіших в'язниць країни, що має все необхідне обладнання, у тому числі і для виявлення робіт, що ведуться під землею,  не зміг запобігти втечі наркобарона. Тим не менш, свого поста вже позбувся керівник департаменту розвідки Федеральної поліції Рамон Едуардо Пекеньо.
Відомо, що у 1993 році Коротун був схоплений в Гватемалі, проте в січні 2001 року втік з мексиканської в'язниці особливо суворого режиму на вантажівці з пральні. Після його втечі за грати відправилися кілька десятків співробітників пенітенціарної установи. У лютому 2014 наркобарон був знову арештований владою Мексики за участю правоохоронних органів США.