Політика
20 липня 2015
Рада безпеки ООН збирається прийняти резолюцію щодо Ірану
Сьогодні Радбез ООН планує ухвалити резолюцію про зняття міжнародних санкцій щодо Ірану.
news-image

Як повідомляє «Єдність», голосування членів Ради безпеки буде формальністю, оскільки Рада п'яти постійних членів – Великобританія, Китай, Франція, Росія і США, а також Німеччина підписали ядерну угоду з Іраном минулого тижня.

Голосування відбудеться о 16.00 за київським часом.

Текст резолюції ООН запускає механізм поступового зняття економічних санкцій в обмін на гарантії, що Іран не розвиватиме надалі свій ядерний потенціал.

Зміст документу було узгоджено 14 липня у Відні на переговорах між Іраном і п’ятьма членами Ради безпеки з правом вето – США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією, а також Німеччиною та Євросоюзом.

Згідно з резолюцією, заборона ООН на постачання до Ірану технологій балістичних ракет ще діятиме протягом восьми років, ембарго на постачання зброї – протягом п’яти, обмеження щодо ядерних технологій – впродовж десятиліття.

Крім того, текст резолюції зобов’язує міжнародне агентство з атомної енергії ООН "проводити необхідні перевірки та контроль ядерних зобов'язань Ірану". Резолюція також вимагає, щоб Іран "повністю співпрацював з МАГАТЕ". Чинність семи попередніх резолюцій ООН щодо Ірану буде припинена, коли Міжнародне агентство з атомної енергії підтвердить, що Тегеран вдався до обмежень своєї ядерної програми.

 

Читайте також: Вранці у центрі Одеси стався вибух (фото, відео)