Світ
24 липня 2015
Страшна новина: у Болгарії спалах сибірської виразки
У курортних містах Болгарії, Варні, Добричі й Б'ялі, зафіксовано спалах сибірської виразки, що робить відпочинок тут смертельно небезпечним.
news-image

Хвороба поширюється через м'ясні продукти, повідомляє «Єдність» з посиланням на канал НТН

Перший випадок захворювання був зафіксований в селі Млада Ґвардія неподалік Варни, де 53-річний чоловік підхопив страшну хворобу від корови і помер. Але м'ясо інфікованої тварини віддали на переробку. Нині всю рогату худобу прищеплюють. Хто ж заніс заразу на прилавки і які шанси уникнути епідемії?

М'ясна продукція, заражена спорами небезпечної виразки, потрапила на прилавки супермаркетів щонайменше трьох міст. Десятки, а можливо сотні й тисячі людей вжили заражені ковбаски, яловичину, печінку й нирки інфікованих тварин. Нині екстрено перевіряють крамниці, ресторани й готелі. Підприємство, де виготовили отруйну продукцію, закрили. Але куди, а головне - скільки продукції з сибірською виразкою вони встигли збути - невідомо.

Мешканців міст в осередку хвороби, яких підозрюють, що могли заразитися - власне всіх, хто останніми днями брав у маркетах м'ясо і м'ясну продукцію - закликають якнайшвидше звертатися до лікарів.

Відомо, що переносять страшну хворобу тварини - корови, коні, віслюки, вівці, кози, олені та верблюди. Збудник сибірської виразки бацила антрацис потрапляє в організм людини через шлунок, легені, шкіру, слизові оболонки рота й носа. Температура тіла збільшується до сорока градусів, людина відчуває слабкість, на відкритих ділянках тіла - руках, ногах, голові - з'являються страшні виразки, внутрішні органи набрякають. Далі кривавий кашель, діарея, набряк мізку, інтоксикація, сепсис, сибіровиразковий менінгіт і швидка, але дуже болісна смерть.

Незважаючи на це, епідеміологи і влада запевняють - ситуація контрольована. 

Поліція заарештувала чотирьох людей, які виготовляли отруйну продукцію. У гучній справі триває слідство. Офіційної інорфмації про українських туристів, які б зверталися до лікарів, немає.

Читайте також: В Америці очікується найпотужніший спалах пташиного грипу