Суспільство
24 липня 2015
ООН має намір зайнятися проблемою найманців в Україні
Робоча група ООН з питання найманців і прав людини має намір на початку наступного року відвідати Україну.
news-image

Як повідомляє «Єдність», майбутній візит членів цієї групи в Україні пов'язаний тим, що, за їхніми відомостями, в цій країні діють іноземні бойовики, повідомили в інформцентрі ООН.

Член робочої групи Габор Рона розповів радіо ООН, що у внутрішніх конфліктах в різних регіонах світу бере участь близько 20 тисяч іноземних бійців з 80 країн.

Близько чотирьох тисяч найманців - вихідці із західноєвропейських країн, причому їх число за останні пару років подвоїлася.

Переважна ж більшість іноземних бойовиків прибувають з Близького Сходу, з Росії та колишніх республік СРСР. За словами Рона, іноземці воюють в Сирії, Іраку, Афганістані, Лівані, Сомалі та Україні.

Експерт зазначив, що потрібно розрізняти іноземних бойовиків та іноземних бійців-терористів.

Резолюція Ради Безпеки 2178 стосується не просто іноземних бійців, але іноземних терористів. Однак у держав і міжнародного співтовариства немає ясного визначення того, що являє собою тероризм, - зазначив Рон. - Резолюція 2178 вимагає від держав вжити заходів для того, щоб не допустити потрапляння терористів на чужі території, а також залучати їх до відповідальності, але також не містить визначення поняття "терорист".

Саме тому виникають питання, як держави можуть виконувати вимоги резолюції РБ ООН при відсутністі чітких формулювань і законів.

Читайте також: РБ ООН підтримала іранську ядерну угоду