Політика
24 липня 2015
Комуністична партія відтепер поза політикою
Комуністичні партії в Україні втратили статус учасників виборчих процесів.
news-image

Про це повідомив на брифінгу у Києві міністр юстиції Павло Петренко разом з секретарем РНБО Олександром Турчиновим, передає «Єдність» з посиланням на ВВС Україна

Петренко повідомив, що згідно із законом про декомунізацію, і після рішень Мін'юсту щодо того, що ці партії не відповідають вимогам закону, вони втрачають статус учасників виборчого процесу.

Після цього КПУ не може бути суб’єктом політичного процесу і брати участь у місцевих виборах.

За словами міністра, комуністичні партії залишаються у статусі юридичних особі до рішення суду, який скасує їхню реєстрацію.

З сьогоднішнього дня КПУ і інші сателітні комуністичні партії України втрачають політичний статус і права політичної партії. Це історичний момент. Це відповідальність перед тими, хто похований у Биківні, Сибіру і інших містах, - заявив Турчинов.

Раніше голова КПУ Петро Симоненко заявив ВВС Україна, що не планує змінювати назву, символіку та партійні документи для виконання закону про засудження комуністичного та нацистського режимів та пропаганди їхньої символіки.

Не будемо змінювати назву партії і статут через так звані декомунізаційні закони. Це правовий безлад і беззаконня, ми будемо боротись проти цього, - запевнив ВВС Україна Петро Симоненко.

Згідно із законом про засудження комуністичного та нацистського режимів та пропаганди їхньої символіки, протягом місяця з моменту набрання чинності закону партії мають прибрати зі своїх назв, символів та статутних документів символіку та пропаганду комуністичного режиму.

У разі невиконання цієї норми закон передбачає можливість скасування реєстрації політичної партії.

Натомість лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко запевнила ВВС Україна, що її партія виконає вимогу закону.

Відповідний закон президент підписав 15 травня, а набув чинності він 20 травня.

У червні 2015 року низка українських лівих партій оголосили про намір об'єднатися в рух "Ліва опозиція".

Читайте також: Комуністи серйозно націлені на місцеві вибори