Україна
25 липня 2015
Венеціанська комісія задоволена попередніми змінами до Конституції
Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила попередній текст змін до Конституції в частині правосуддя.
news-image

Венеціанська комісія позитивно оцінила розроблений Робочою групою з питань правосуддя та суміжних правових інститутів попередній текст змін до Конституції України в частині правосуддя, передає «Єдність» з посиланням на офіційний сайт Адміністрації Президента.

Про це йдеться у Попередньому висновку Європейської комісії «За демократію через право», який був оприлюднений 24 липня.

Згідно з текстом висновку, «запропоновані зміни є в цілому позитивними та заслуговують на підтримку. Положення законопроекту добре сформульовані. Їх прийняття буде важливим кроком вперед на шляху до створення справді незалежної судової системи в Україні».

Найбільше схвалення отримали такі правки, як усунення Верховної Ради з процесу призначення суддів, скасування випробувального терміну для суддів, скасування «порушення присяги» як підстави для звільнення суддів, запровадження конкурсних процедур при призначенні суддів на посади, формування Вищої ради правосуддя таким чином, щоби більшість складали судді, обрані суддями, проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності, а також позбавлення прокуратури повноважень щодо здійснення загального нагляду.

Як стало відомо, Венеціанська комісія висловила готовність і надалі надавати допомогу українській владі.