Політика
30 липня 2015
У РФ вважають ідею трибуналу по малайзійському Boeing спробою "вигородити" Україну і звинуватити Росію
Російський сенатор стверджує, що Україні "гарантували" сприятливий для неї результат ще незавершеного розслідування.
news-image

Голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов вважає ідею створення міжнародного трибуналу з розслідування загибелі малайзійського Boeing 777 спробою виправдати Україну і звинуватити в тому, що відбувається на території цієї країни Росію. Про це сенатор повідомив у своєму блозі на офіційному сайті верхньої палати парламенту РФ, передає «Єдність».

Ця ідея переслідувала іншу, єдину і тільки одну мету - вигородити Україну, що б не сталося насправді, вивести її з-під відповідальності та зробити винною у всьому, що відбувається на Україні і з Україною, тільки Росію. Навіть якщо немає в цьому ні правової, ні людської логіки. Тому що геополітика , - написав сьогодні сенатор

На думку Косачова, поява України в числі співавторів резолюції Ради безпеки ООН з питання створення міжнародного трибуналу по катастрофі літака - це явне підтвердження того, що цій країні "гарантували" сприятливий для неї результат ще незавершеного розслідування.

Вичленовування одного епізоду української драми в предмет трибуналу - очевидна спроба запобігти трибуналу по всіх епізодах українських подій, - стверджує парламентарій.

Глава міжнародного комітету Ради Федерації нагадав, що ідея міжнародних трибуналів ООН була реалізована "лічену кількість разів". При цьому він зазначив, що ця ініціатива завжди спиралася на "фактичну нездатність національної системи правосуддя у відповідних країнах це правосуддя зробити".

Одночасно сенатор підкреслив, що "у випадку зі вчорашньою ідеєю трибуналу немає ні відповідності зі Статутом ООН, ні завершеного розслідування та встановлених винних".

Нагадаємо, вчора, 29 липня, Радбез ООН не ухвалив резолюцію про створення трибуналу для кримінального переслідування винних в авіакатастрофі Boeing. За документ, запропонований Малайзією у співавторстві з Австралією, Бельгією та Україною, проголосували 11 країн-членів РБ, що достатньо для схвалення резолюції. Однак Росія скористалася правом вето і заблокувала її прийняття, в той час як три країни - Ангола, Венесуела і Китай - при голосуванні утрималися.