Світ
5 серпня 2015
Сьогодні - День народження світлофора
«Прадід» сучасного світлофора мав лише червоний і зелений ліхтарі.
news-image

5 серпня відзначається Міжнародний день світлофора, нагадує ДСНС, передає «Єдність».

Саме цей день 1914 року вважається офіційним «днем народження» пристрою. Послужило цьому встановлення першого в світі попередника сучасного регулювальника: двоколірного звукового апарату в місті Клівленді. Цей «прадід» сучасного світлофора мав червоний і зелений ліхтарі, а також видавав протяжний сигнал при перемиканні між ними. 
Проте, як часто буває в історії, офіційна дата не збігається з датою реальною. Так, справді перший у світі прообраз світлофора був винайдений ще в дев'ятнадцятому столітті Джейем Найтом. Встановлений цей небачений досі апарат був біля будівлі Парламенту в Лондоні в 1868 році. Але пропрацював той світлофор недовго: через три роки вибухом лампи був поранений поліцейський. Виник скандал, і пристрій було поховано на цілих п'ятдесят років. 
Нове народження світлофор отримав лише в 1910 році, коли була запатентована двоколірна модель. Триколірні ж апарати - найближчі прообрази сучасних - вперше засвітилися на вулицях Нью-Йорка і Детройта в неспокійні джазові двадцяті роки. І тільки після перевірки в дії ці пристрої стали повсюдно розміщуватися на вулицях американських і європейських міст. 
В Україні перший світлофор був встановлений у 1936 році у Харкові. На сьогодні у нашій країні налічується майже 4,5 тисячі світлофорних об'єктів, за допомогою яких здійснюється регулювання дорожнього руху.

Читайте також: На горі Афон знайшли старовинну козацьку церкву