Київ
7 серпня 2015
Вибори мера по-київськи. Хто хоче посунути Кличка із його крісла?
7 серпня в Україні набрав чинності закон «про місцеві вибори», офіційно розпочавши довгоочікувані передвиборні перегони.
news-image

З огляду на надзвичайно напружену ситуацію в країні, майбутні місцеві обіцяють бути запеклими, а головним "ласим шматком" цього електорального торту, вже за усталеною традицією залишатиметься Київ, інформує «Єдність».

Кандидатів, які сплять і бачать себе у кріслі столичного голови, як завжди багато й усі вони різні. Утім, згідно з останніми даними опитування громадської думки, 25,8% респондентів усе-таки віддадуть свій голос за чинного мера. Як зазначив в одному зі своїх інтерв’ю політолог Константин Бондаренко: 

"Віталій Кличко може і не кращий кандидат, але інших, "сірих" кандидатів народ не знає, і за них не дуже-то хоче голосувати. Немає ані господарників, ані яскравих трибунів, ані компетентних економістів. Є просто випадкові люди, яких волею долі викинуло в політику"

Наступним після Кличко за рейтингом йде колоритний "правсек" і народний депутат Борислав Береза, якого готові підтримати 10,5% респондентів. 6 серпня кандидат офіційно підтвердив свою участь у передвиборчих перегонах, при цьому пожалівшись на худий гаманець своєї кампанії. 

"Я готовий взяти участь у виборах мера Києва, хоча поки мені не вистачає ресурсів для проведення виборчої компанії. Мої особисті ресурси та фінансові можливості моїх однодумців практично виснажені, а щоб боротися проти нинішнього мера, потрібні чималі кошти", - заявив Борислав Береза в одному зі своїх інтерв'ю та закликав усіх небайдужих перерахувати кошти на його рахунок.

Решта кандидатів згідно з опитуваннями не набрала і 10-ти відсотків симпатій киян, тож навряд чи їх можна вважати серйозними претендентами на крісло мера. Втім, на самій верхівці цього "електорального дна" бовтаються Володимир Бондаренко від "Батьківщини" із 9% симпатій киян, та свободовець Юрій Левченко зі скромними 8%. Втім, навіть таких цифр не набрав чи не найголосніший критик чинного мера Сергій Думчев із "Руху за реформи" відомий своєю чорною кампанією проти Віталія Кличко. Прогнозовано безликим також виявився кандидат-ресторатор від "Самопомочі" Сергій Гусовський.

Єдина інтрига ще донедавна полягала у тому, чи боротиметься Юлія Тимошенко за посаду київського мера. Утім, з огляду на її порівняно невелику підтримку у столиці, та значні політичні ризики у разі свого фіаско, 6 серпня "Батьківщина" таки прийняла рішення висунути кандидатом від партії Володимира Бондаренка. Разом з тим експерти застерігають, що ситуація із симпатіями киян далеко не така проста, як може здатися. Адже, згідно нещодавно прийнятому закону "про місцеві вибори", вибори мера в Києві будуть проходити у два тури. Таким чином, другий за рейтингом кандидат цілком може мати реальні шанси на перемогу у фіналі, навіть якщо у першому турі він суттєво відставав.

                                                                                                                                          Автор Євген Ігнатенко