Політика
13 серпня 2015
Дороге задоволення, або скільки коштує стати мером?
Після того, як парламент офіційно прийняв «закон про місцеві вибори», передвиборча компанія в Україні розігралася не на жарт.
news-image

Особливо жорсткою, як і прогнозувалося стала боротьба за ласий шматок будь-яких вітчизняних виборів, крісло столичного голови, передає «Єдність».

Намагаючись зменшити вже традиційно аномальну кількість бажаючих очолити Київ, 10 серпня у ЦВК ввели непомірний для середньостатистичного українця залог у 104 000 грн. Коментуючи дану ініціативу, заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера, прямо заявив, що ці зміни мають відсіяти зайвих охочих.

«Всілякі «міські божевільні» навряд чи зможуть знайти такі гроші, але це теж не є абсолютною перешкодою. На жаль це повністю не виключає випадкових людей, а тим більше - технічних кандидатів»,- заявив член ЦВК.

Чиновник також розповів, яким чином для Києва вирахували таку величезну суму.

«У законі сказано, що застава для кандидата на посаду міського голови повинна бути з розрахунку чотири розміру місячної мінімальної зарплати на кожні 100 тис. виборців відповідного одномандатного виборчого округу. У Києві сьогодні понад 2 млн 132 тис. виборців. Тобто, застава для кандидата в мери столиці складе 103 тис. 914 грн, а у маленькому місті Угнів Львівській області, де проживає 731 жителів застава для кандидата в мери складе всього 36 грн», – додав Андрій Магера.

Крім того Центрвиборчком затвердив обсяг застави для кандидатів у мери в інших містах. Зокрема бажаючі позмагатися за Харків мають викласти із кишень по 52 тисяч 876 гривень, у Дніпропетровську - 38 тисяч 307 гривень, в Одесі - 34 тисяч 615 гривень, у Львові - 28 тисяч 361 гривень, в Миколаєві - 18 тисяч 32 грн, а в Херсоні - 13 тисяч 169 гривень.

Втім, навіть такі розцінки навряд чи матимуть серйозний вплив на передвиборчу кампанію. Адже, хоча це і може відлякати політичних фриків на кшталт «Василя Противсіх» чи «Дарта Вейдера», серйозні політичні гравці навряд чи зупиняться у гонитві за бажане крісло. Надто, коли в країні вирують такі неспокійні політичні часи.

Автор Євген Ігнатенко.