Пропагандистські ЗМІ розповсюджують брехливу інформацію про махінації з грошима МВФ (фото)
ЗМІ використовували для своїх цілей інформацію піврічної давнини.
news-image

Російські пропагандисти поширюють фейкову новину про нібито "сценарій", за яким "через НБУ гроші МВФ опинилися на рахунках Ігоря Коломойського", передає «Єдність».

Російська пропаганда посилаються на матеріал Deutsche Wirtschafts Nachrichten, який у свою чергу цитує публікацію сайту "Наші Гроші" піврічної давнини.

Відомий український економіст Борис Кушнірук у своєму фейсбуці детально розібрав публікацію сайту "Наші Гроші" і довів, що Приватбанк взагалі не виводив кошти в зазначеному обсязі та періоді, а отже і ствердження DWN та російських ЗМІ про "махінації з грошима МВФ" є хибними. 

Наприклад, він зазначає, що якби Приватбанк вивів через фіктивні кредити з банку 21 млрд гривень, а сама так це виглядає з тексту статті, то в нього утворилась би величезна діра, яка би знищила практично весь власний капітал Приватбанку, який станом на 01.01.2015 року складав 22,7 млрд грн. 

"Посилаючись на дані квартальної звітності банків (в тому числі Привату), розміщені на сайті Нацбанку, можу зазначити, що зростання кредитного портфелю, по суті, немає. Тобто Приватбанк міг видати кредит пов'язаним структурам лише в разі погашення кредитів інших юр.осіб. А зі статті слідує, що мова йде про дуже значну суму - 21 млрд грн. Такої значної ротації кредитного портфелю в такі стислі строки (6 місяців) бути не могло", - пояснює аналітик.

За його словами, таким чином, правдивість інформації "Наші гроші" потребує суттєвої перевірки. Цілком можливо, що активісти цього інформаційного ресурсу не радилися з банківськими експертами, тому зробили недостатньо якісні висновки з наявної в них інформації.