Світ
17 вересня 2015
У Новій Зеландії вирішили припинити боротьбу з інтернет-піратством
Чотири роки тому в Новій Зеландії представили нову модель боротьби з піратством.
news-image

Було вирішено користувачам, спійманим на розповсюдженні матеріалів, які захищені авторськими правами, виносити попередження, передає «Єдність». Якщо це не допомагає, після третього попередження користувач повинен постати перед судом у справах про авторське право.

Суд, у свою чергу, визначить розмір штрафу, а також вирішить, чи варто в якості покарання відключати "рецидивіста" від інтернету. Малося на увазі, що інтернет-провайдери будуть стежити за користувачами і повідомляти їх про порушення, а суд буде карати. На ділі система виявилася зовсім непрацездатною і приносить одні лише збитки.

Як показала практика, повідомляти користувачів про те, що вони стали порушниками - справа накладна. Провайдерів зобов'язали надсилати користувачам офіційні повідомлення поштою, а правовласники погодилися оплачувати кожне таке послання, оцінивши один лист у 25 доларів. Разом на три попередження і одного користувача витрачають $ 75. Якщо після трьох порушень правовласники вирішують дати справі хід і пред'явити офіційне звинувачення, це ще близько 200 доларів.

Так, в інтерв'ю новозеландського виданню головний юрист Новозеландської асоціації звукозаписних компаній Крістін Боуман розповіла, що піратство як і раніше залишається серйозною проблемою, але боротися з ним занадто дорого.

"Ми були б раді розсилати по 1000 повідомлень на тиждень, але це занадто дорого, ми не можемо собі цього дозволити".


До того ж до передачі таких справ до суду практично ніколи не доходить, так що ніякого фактичного покарання мережеві пірати, у підсумку, не несуть і штрафів не платять. Так, за останній рік перед судом постав всього одна людина, спійманий на нелегальному обміні файлами. У минулому, 2014 році, таких випадків налічувалося 18.

Правовласники, втім, поки не хочуть відступати, хоча й зазнають збитків.