Політика
17 вересня 2015
У Євросоюзі задумалися про зняття санкцій з Олександра Лукашенка
Євросоюз має намір зняти частину санкцій з Білорусі.
news-image

Євросоюз має намір зняти частину санкцій з Білорусі, зокрема, скасувати заборону на в'їзд до ЄС президенту країни Олександру Лукашенку. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела в дипломатичних колах, передає  «Єдність».

За даними агентства, питання санкцій, термін дії яких закінчується 31 жовтня 2015, обговорюватиметься наступного тижня. Швидше за все, формально вони будуть розширені, але при цьому їх дію призупинять на рік, що означає фактичне скасування. З чорного списку планується виключити самого білоруського президента і ряд  високопоставлених  чиновників, а також кілька компаній.

Як відзначає Reuters, приводом для зняття санкцій стане звільнення в Білорусі низки заарештованих опозиціонерів, а також конструктивна позиція, зайнята Олександром Лукашенком в українській кризі, і посередництво білоруської влади в Мінському процесі. При цьому ЄС зацікавлений у тому, щоб надати білоруському режиму альтернативне джерело фінансування і тим самим послабити зв'язки між Москвою і Мінськом.

Санкції ЄС проти Білорусі діють з 2006 року: тоді Лукашенку і низці білоруських чиновників було заборонено в'їзд на територію Євросоюзу. Пізніше санкції були розширені.

Як привід Брюссель використовував репресії режиму Лукашенка проти опозиції та порушення прав людини.

Читайте також: Стало відомо, скільки заробив Олександр Лукашенко торік