Україна
30 вересня 2015
Огляд найважливішого, що трапилось за ніч
Головні події ночі: подовження арешту Гуменюка, Мінські домовленості та мрія Порошенка.
news-image

Гуменюка, винного у використанні бойової гранати 31 серпня, суд залишив під вартою.

У домашньому арешті йому було відмовлено.

За інформацією, адвокати просили для обвинуваченого домашнього арешту, але прокурори вирішили, що Гуменюк може втекти.   

"Сьогодні ми чітко з'ясували, що немає ніякого належного та допустимого доказу, який би свідчив про обґрунтованість підозри Гуменюку. Також з'ясували, що слідство стосовно Гуменюка повинно здійснюватися не Міністерством внутрішніх справ, міліцією, а прокуратурою", - заявив адвокат підозрюваного Сидір Кізін.

 

Голова Національної ради "ДНР" Пургін розповів про майбутнє "ДНР".

Думками він поділився у ході скайп-конференції.

Також можливий початок внутрішньої громадянської війни, оскільки виникають проблеми з гуманітарною допомогою. Тим паче, що жителі мають чимало зброї на руках.

Крім того, Пургін скаржиться на зміну цілей у терористів. Він розповідає, що наразі "керівники ДНР" більше орієнтовані на отримання прибутків, ніж на ідеологію.

 

Обама розпорядився виділити Україні $ 20 млн військової допомоги.

Про це йдеться у меморандумі, підписаному президентом США Бараком Обамою і поширеному Білим домом.

В рамках "Закону про іноземну допомогу від 1961 року" Обама делегував держсекретареві повноваження направити до 20 мільйонів доларів для забезпечення військової допомоги уряду України. З цих грошей лише 1,5 млн доларів піде на постачання військового обладнання, інше — на підготовку українських військових.

 

Бойовики беруть участь у переговорах Контактної групи у Мінську.

Вони стали учасниками скайп-зустрічі Тристоронньої контактної групи.

Підсумком роботи 29 вересня стала домовленість, яку підписали учасники групи. Вони мають надію, що її підпишуть і лідери бойовиків Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.  

"У Мінську Тристороння контактна група підписала угоду про відвід з лінії зіткнення гармат калібром менше як 100 мм", написала в Facebook Дарка Олифер.

 

Порошенко зізнався, ким хоче стати після закінчення президентства.

Президент України Петро Порошенко заявив, що мріє стати депутатом Європарламенту від України після президентського терміну.

"Мене якось запитали: чим ви мрієте зайнятися після завершення вашого президентського терміну? Я відповів, що мрію бути членом парламенту, Європейського парламенту", - сказав Петро Порошенко, виступаючи перед студентами Колумбійського університету в Нью-Йорку.

На переконання президента, Україна європейська держава і повинна стати членом Євросоюзу.